Rövare gömde sig i skogen längs med stigen där barnen passerade.

Väsenvandring vid Rås gård

Väsenvandring i skogen vid Rås gård är ett uppskattat inslag bland de yngre barnen i Tranås. Detta har varit ett återkommande projekt på Barn- och fritidsprogrammet under cirka 20 år och just idag så möttes alla barn av en soldränkt skog med elever från BF som agerade väsen på gömda platser utmed den snitslade stigen i skogen.

I tredje året på Barn-och fritidsprogrammet så anordnas en vandring för förskolebarn där gymnasieeleverna har fått till uppgift att spela olika väsen längs med en stig i skogsmiljö. Just denna dag var det inte svårt att ta in skogens alla intryck då solens strålar skapade magiska förutsättningar för alla väsen som fanns på plats.

Eleverna fick uppleva många olika reaktioner från de besökande barnen och känslorna kunde ibland komma väldigt snabbt. Mycket skratt men också en hel del rädsla och ibland även tårar. Vildvittrorna var de väsen som var mest läskiga enligt barnen och bäst tyckte dom om att få smaka på kakorna som torparfamiljen hade bakat vid eldstaden.

Vanligtvis så är det årskurs 3 som arrangerar detta men i år fick dom ta hjälp av ettorna för att alla väsen i skogen skulle finnas representerade. När barnen skulle börja sin vandring in i den djupa skogen så fick dom först en droppe vatten på sina ögonlock. Detta för att dom skulle kunna se det som fanns i skogen. Barnen fick också med sig ett knyte med guldklimpar för att kunna köpa sig fria om dom skulle möta på farliga rövare i skogen.

Torparfamiljen hade samlats kring elden för att baka.

Vildvittrorna skapade mest rädsla i skogen.

Två rumpnissar satt bakom en sten och skapade lite frustration hos barnen eftersom dom inte svarade utan bara frågade: -Varför gör ni på detta viset?