Thomas Grahn och Jakob Lager testar felsökning

Nytt felsökningsverktyg till Fordonsprogrammet

Nu har Fordon- och transportprogrammet på Holavedsgymnasiet utökat sina utbildningsmöjligheter med helt ny utrustning från Bosch via Nya Tranås Bildelar BDS. I nuläget finns programvara från Volvo, Mekonomen, AD bildelar samt moderna enklare moduler för felsökning via mobiltelefon eller iPad.

Som bilmekaniker är man helt beroende av programvara, med moduler för dator, för att kunna reparera, serva och felsöka alla nyare personbilar. Tekniken med nätverk och 30-50st datastyrenheter finns i alla bilar. Volvo var en av tillverkarna som började på allvar redan 1999. Bilägare hamnar i många fall i läget att de måste skrota eller chansa med dyra reparationer på bilar som är runt 10 år gamla. Utan bra datafelsökning är det omöjligt att göra ett bra val.

Nu kan bilmekaniker komma åt ytterligare fler bilmärken med nya Bosch instrumentet. Fordon- och Transportprogrammet får nu möjligheten att jobba med denna teknik, tack vare Bosch och BDS. Leverantörerna av dessa utrustningar ställer upp med bra priser eller ibland gratis just för gymnasiet för det är enormt viktigt att eleverna får lära sig denna teknik. Utrustningen kostar annars cirka 20-50000 kronor och däröver en årlig licens på ca 10000 kronor för en bilverkstad. I samband med leverans av nya utrustningen kommer personal från Bosch till Holavedsgymnasiet de 22 mars och utbildar lärare, elever och även personal från lokala verkstäder.
   –Vi är oerhört glada och tacksamma för detta, säger Thomas Grahn och Ulrik Svärd på Holavedsgymnasiet. Vi hoppas även på många sökande till programmet i höst. Bilbranschen är i stort behov av att anställa just personbilsmekaniker redan nu och för lång tid framöver.