Nu öppnar de restaurang Novisen igen!

Restaurangverksamheten på Restaurang- och livsmedelsprogrammet kickar nu igång. Vecka 38 öppnar upp Restaurang Novisen och nu värmer eleverna upp stekpannor och kastruller för nya spännande maträtter

Det är tisdag förmiddag och i varmköket börjar verksamheten komma igång på riktigt. För första gången på länge värms ungarna upp, grönsaker hackas och i köket sker en mängd andra förberedelser. Det är VUX-elever tillsammans med elever som går sitt tredje år på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som lagar mat.
– Jag har inte varit här inne sen i mars när det beslutades att vi skulle köra distansundervisning, berättar Ebba Gustafsson Piel som går i trean.

Det blev en annorlunda termin, men Ebba kände att distansundervisningen passade hennes arbetssätt väldigt bra. Hon tyckte om att få planera arbetet på ett annat sätt än vad som är möjligt när man går i skolan. När det kommer till matlagningen berättar Ebba att de fick matuppdrag som de fick genomföra hemma.
– Det var kul och man kunde experimentera i lugn och ro med olika metoder, berättar Ebba.
En del av det hon gjorde tar hon med sig när det blir dags för gymnasiearbetet. Något som hon ser fram emot.

Nu när eleverna är på plats igen kan programmets restaurang Novisen öppna igen. För att bli varm i kläderna bestämde lärarna att de skulle köra en kick off där eleverna från VUX och RL18 fick laga mat tillsammans. Martina Martinsson som läser andra terminen på vuxenutbildningen är i full färd med att tillaga björnbärssåsen som ska serveras med den brownie som Ebba rör ihop.
– Det är min paradrätt! Tricket är att hålla alla ingredienser varma, så blir det bäst resultat, förklarar Ebba.

När Novisen öppnar upp igen vecka 38 kommer en del förändringar ha skett. På grund av den rådande pandemi blir det en coronaanpassad buffé på onsdagar och bordsservering på tisdagar.
– I år har vi inga elever som läser serveringskursen så våra gäster får ha överseende med att serveringen inte kommer att följa riktigt alla konstens regler, men eleverna får lära sig! berättar Helena Sjödahl Gustafson.
Inom kort kommer intresserade kunna läsa menyn på Restaurang Novisens sida men Jonas Lind, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet berättar att eleverna kommer att få jobba runt ett gemensamt tema. Eleverna kommer i de olika årskurserna kommer att få jobba med likadana råvaror men tillaga olika rätter.

Glöm inte att boka bord genom att ringa 0140-685 39 alternativt 0140-684 90!

Till vänster i bilden syns en kockklädd man i ett restaurangkök som tittar in i kameran. Han pausar i sitt arbete med att hacka grönsaker. I bakgrunden syns två kvinnor som lagar mat.

Karimullah Mohammadi hackar grönsaker till huvudrätten. I bakgrunden syns Ebba Gustafson Piel och Maria Martinsson Foto: Anita Berlin

En kockklädd kvinna rör i en stekpanna med stekspade. I bakgrunden syns ryggen på en kvinna som lagar mat

Maneewan Buntoem jobbar med att förbereda en currykyckling med ris. Foto: Anita Berlin