Författarbesök på skolan

IM fick i Torsdags besök av en välkänd författare vid namn Johanna Immonen. Hon fick ett mycket trevligt välkomnande på Tranås station dit hon anlände med tåg från Stockholm.

Johanna Immonen är lärare i svenska som andraspråk. Hon har med sina böcker förmedlat det svenska språket på ett begåvat och naturligt sätt. När hon började som lärare tyckte hon att det var svårt att hitta lättläst skönlitteratur som hon kunde använda i sin undervisning. Hon började därför själv skriva lättlästa böcker, som hon läste upp i klassrummet. Böcker som handlar om ungdomars vardag och om kärlek.

Johanna har skrivit 5 böcker och håller just nu på att avsluta den sjätte. Hon kom till Sverige som 19-åring från Finland och vet själv hur svårt det är att lära sig svenska.
— Jag minns att jag tyckte att det lät som en sång när någon talade svenska. Det finns en melodi i språket och jag begrep inte ett endaste ord när jag kom hit.

5 språk kan hon tala och persiska är ett av dem då hennes man kommer från Irak, ett land som hon gärna åker till.
— Jag tycker att det är ett väldigt vackert land och jag reser gärna dit. Jag är dock medveten om allt fruktansvärt som sker där och jag står inte bakom något av detta. Jag anser att alla människor är lika mycket värda och jag dömmer aldrig någon utifrån deras ursprung eller religion utan det viktigaste för mig är hur någon är. Det är hur man bemöter andra som är betydelsefullt.

Eleverna fick hänga med in i händelserna då delar av den senaste boken lästes upp av författaren själv. En kort inblick av bokens huvudpersoner målades upp och eleverna uppmanades att läsa fortsättningen för att få veta hur det hela kommer att sluta.

Eleverna mötte upp författaren vid stationen med fina skyltar, ballonger och glad musik.