Elever sattes på prov i köket

Full fart från start när elever från årskurs 1 på Restaurang- och livsmedelsprogrammet fick som uppgift att i fredags komponera en egen varmrätt. Det vackra vädret utomhus fick ingen uppmärksamhet då allt fokus låg på att hinna färdigställa sin varmrätt innan utsatt sluttid.

Fisk med varm sås tillsammans med varma grönsaker och en kall sallad var de krav som eleverna fick inför denna uppgift. Dom fick utifrån detta själva komponera och planera den rätt som dom skulle tillaga. Planeringen gjordes vid ett tidigare lektionstillfälle så att ingredienserna säkert skulle finnas på plats när det var dags att laga maten.

Gabriel Alhbin valde att smaksätta sin sås med Kaviar och han tyckte att det var en rolig uppgift att få hitta på en egen rätt. Han började med att hacka alla grönsaker till salladen och skala potatisen. Ett av de svårare momenten var att avgöra när fisken var färdig men det hade han under kontroll.
-Om man väntar tills den är gyllenbrun och har fått en fin färg i stekpannan så vet man att den är färdig, berättar Gabriel.

Panering av fisk var något som de flesta använde sig av och alla elever arbetade metodiskt under hela passet. Det verkade som om konsistensen på den varma såsen var det som ställde till det för de flesta men alla såg ut att ha lyckats få till det innan det var dags för uppläggning. Den slutgiltiga provsmakningen genomfördes av Läraren Helena samt av eleverna själva då dom fick avnjuta sin egen fiskrätt innan lektionen var slut.
Vill du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet? Tryck här!

Förstaårseleverna jobbade fokuserat under hela lektionen och alla lyckades få fram en tallrik med alla efterfrågade komponenter.