Alice och Justin höll i workshop om kulturmöten

Under tisdagen besöktes NA16 av Alice Rohn och Justin Jacob från organisationen Youth for Understanding. Eleverna fick genom en workshop arbeta med fördomar och stereotyper.

Tisdagens engelska lektion för NA16 förlöpte inte som vanligt. I klassrummet fanns Alice Rohn och Justin Jacob från organisationen Youth for Understanding. Trots att både Alice och Justin kommer från Tyskland höll de sin workshop på engelska.
– Vi arbetar för att sudda ut fördomar som många av oss går omkring med, berättar Justin under tiden som eleverna sitter gruppvis och diskuterar vem de ska ta med på en resa.
Justin och Alice är frivillgarbetande inom organisationen Youth for Understanding och åker runt till skolor för att arbeta för en ökad interkulturell förståelse. De passar även på att berätta om utbytesprogram de har för studenter som är sugna på att studera utomlands ett år.

Organisationen Youth for Understanding är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden. Justin och Alice arbetar med projektet Coloured Glasses som arbetar med att öka interkulturell förståelse och att skapa medvetenhet kring fördomar och stereotyper. Eleverna har i den första övningen fått bilder på tolv personer varav de får välja ut fyra personer som de kan tänka sig sitta bredvid på ett plan till Nya Zeeland.
– Här har de bara utseendet att utgå ifrån och där kan intressanta diskussioner uppstå, förklarar Justin.
I grupperna diskuterade eleverna på engelska vilka personer de skulle ta med sig. De var eniga, men pratade även om hur en bild kan luras till att få betraktaren att tro saker om personen som inte alltid överensstämmer med verkligheten. En givande övning, helt enkelt.