Restaurang- och livsmedelsprogrammet- utbildning med fokus på praktiskt lärande och service

Om programmet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en bred utbildning och goda möjligheter till jobb inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Som elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet får du får en bra grundutbildning med stor bredd inför framtiden inom de olika inriktningarna och en bra grund för servicebranschen.

Arbetssätt

Vi driver vår egen restaurang Novisen som elever och lärare jobbar gemensamt med. Du som elev får lära dig matlagning, bordsbeställning och servering med verkliga gäster från dag ett. Vi jobbar med olika teman och vi har ett antal kvällsaktiviteter som är väldigt uppskattade både av elever och gäster. Inom branschen jobbar man ofta mycket kvällar och utbildningen strävar efter att vara så verklighetstrogen som möjlig. Utbildningen lägger fokus på praktiskt lärande och servicekänsla. Du får utveckla din kreativitet och träna problemlösning. Utbildningen varvar teori och praktik på ett verklighetstroget vis.

Utbildningsprofil

Du kan välja mellan två huvudinriktningar:

• Kök och servering
  • Bageri och konditori

Som elev får du får en bra grundutbildning med stor bredd inför framtiden inom de olika inriktningarna och en bra grund för servicebranchen. Första året är gemensamt för alla och till år två väljer du inriktning. Utbildningen för Kök och servering sker på Restaurang Novisen. I köket utbildas du till kock och i matsalen utbildas du till servitör. Du läser även gymnasiegemensamma kurser. Utbildningen inom Bageri och konditori sker till stor del på olika företag i Tranås och i närområdet samt att du läser kärnämnen och en del teoretiska karaktärsämnen i skolan.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Det arbetsplatsförlagda lärandet sker under minst 15 veckor. Du får mer praktisk träning inom den bransch du valt. Många av våra elever får också sin första anställning genom kontakter som skapats under APL.

Arbetsmarknad

Branschen har en mycket god arbetsmarknad och det finns många olika arbetsgivare och olika typer av jobb som du kan söka efter dina tre år på gymnasiet. Du kan även söka jobb utomlands. I England och Norge har svenska kockar och servitörer ett mycket bra rykte och där har många börjat sin yrkesbana. Vill du hellre läsa vidare finns det ett flertal yrkeshögskolor och kortare kurser du kan söka.

Kursöversikt