Industritekniska programmet – utbildning som matchar marknadens efterfråga

Om programmet

Vill du vara med och föra utvecklingen framåt? Då är industritekniska programmet något för dig! I våra ljusa lokaler och med vår moderna maskinpark kommer engagerade lärare att ge dig en utbildning som matchar marknadens höga krav på framtidens medarbetare.

När du söker till Industritekniska programmet väljer du ingen inriktning. Första året får du lära dig om både Svetsteknik och Produkt- och maskinteknik. Valet av inriktning sker först i slutet av årskurs 1. Urvalet grundas på betygen från årskurs 9.

Svetsteknik

Inriktningen passar dig som vill bli svetsare. Du kommer lära dig olika svetsmetoder och få möjlighet att specialisera dig på en eller flera metoder. Utbildningen möjliggör att arbeta som internationell svetsare. Idag finns det ett stort behov av utbildade svetsare och plåtslagare i hela Sverige.

Inriktningen passar dig som vill ha ett omväxlande arbete inom tillverkningsindustrin. Du kan även arbeta som reparatör eller inom byggbranschen med exempelvis byggnadssmide. Efter avslutad utbildning kan du bland annat vidareutbilda dig till robotsvetsoperatör, internationell svetsspecialist (IWS), svetstekniker, produktionsansvarig, produktutvecklare, konstruktör.

Produkt- och maskinteknik

Detta är en inriktning inom Industritekniska programmet som passar dig som vill ha: en utbildning med mycket skapande, arbeta med teknik, ett precisionsarbete, ett jobb efter gymnasiet. Tyngdpunkten ligger på skärande bearbetning i manuella och datorstyrda maskiner.

CAD/CAM-teknik: CAD är då man använder datorer för att göra ritningar och CAM är ett program som gör programvara av ritningen. Programvaran används för att styra maskinens rörelser vid tillverkning av en detalj eller produkt. Du får även lära dig mätning, ritteknik, materiallära, maskinkunskap med mera inom CNC. Du kan efter utbildningen få arbete som CNCoperatör, programmerare, serviceman, reparatör och montör.

Grundlägande berhörighet

Programmet ger behörighet till yrkeshögskola och du kan välja till kurser som ger dig grundläggande behörighet för studier vid högskola och universitet.

Kursöversikt


Frågor om programmet?

Peter Hermansson
Programansvarig
peter.hermansson@tranas.se
Telefon: 0140-685 44

Britt-Marie Rolf
Studie- och yrkesvägledare
britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Kursöversikt