Holavedspoddarna, podradio i regi av elever på Holavedsgymnasiet

Holavedsgymnasiets Psykpoddar görs i samarbete med ljudteknikerna på Estetiska programmet. I fortsättningskursen i psykologi får eleverna fördjupa sig i mänskliga beteenden i en egenproducerad pod. Här får du lyssna på elevers utvecklade psykologiska språk, där tankar och känslor utifrån psykologins tillämpningsområden bearbetas.

Tänkbara ämnesområden

Familjepsykologi

Hälsopsykologi

Rättspsykologi

Teknisk psykologi

Mediepsykologi

Kundpsykologi

Trafikpsykologi

Idrottspsykologi

Socialpsykologi

Klinisk psykologi

Genuspsykologi

Kulturorienterad psykologi

Pedagogisk psykologi

Arbets- och organisationspsykologi

 

 

 

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 1 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I "Realitypodden" granskar vi i detta avsnitt Paradise Hotell. I podden applicerar vi socialpsykologi på vår granskning för att se hur personerna i huset beter sig ut i från olika situationer. Vi nämner bland annat hierarkin, olika slags ledare, normer och altruism. Hoppas detta lockar!

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Johanna Träff Jonsson och Olivia Boman

 

Avsnitt 2 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: En pod som tar upp allt och lite till. I detta avsnitt tar vi upp ämnet otrohet och får besök av en riktig expert inom ämnet.

Ämnesområde: psykologi

Bakom avsnittet: Linnea, Ally, Emma A och Alice

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 3 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: HBO-dokumentären om Michael Jacksons påstådda övergrepp har tillfört en rad olika diskussioner samt tvivlande hos folk. I podcasten pratar vi bl.a. om hur han uppfyller kriterierna till barnpedofili samt vad median har spelat för roll i det hela. Vi har utgått från perspektivet socialpsykologi.

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Nazie Nazari och Zainab Al-Maliki

 

 

Avsnitt 4 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: Vi kommer i denna podd att prata om kändispar där åldersskillnaden är väldigt stor. Vi utgår från kompensationsfaktor teorin, och socialpsykologin. Kompensationsfaktor teorin är en teori som Fredrik Schiller pratar om i Solsidan. ”Om en ful är tillsammans med en snygg finns det alltid en kompensations faktor

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Hugo, Emil & Oscar

 

 

Avsnitt 5 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I vår podcast djupdyker vi ner i ett antal olika idrottshändelser som har satt sina spår i idrottshistorien. Vi reflekterar över hur det kommer sig att man fattar beslut som man aldrig skulle göra utanför idrottens värld. I podcasten analyserar vi händelserna utifrån olika psykologiska teorier.

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Herman och Oliver

 

 

Avsnitt 6 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I denna podcast kommer vi att diskutera kring den amerikanska seriemördaren som gick under namnet Killer Clown och jämföra honom med den välkända terroristen Anders Breivik som båda ansetts vara psykiskt sjuka. Men vad är en psykisk sjukdom och vad kan påverka att en människa blir psykiskt sjuk?

Ämnesområde: Psykologi

Bakom avsnittet: Linus Lennartsson och Samira Ribic

 

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 7 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I denna podd diskuteras fobier. Vi tar upp våra egna erfarenheter om fobier och hur de har uppstått. Allt från trauman och sexuella övergrepp till en negativ betingning har lett till starka rädslor. Vi reflekterar även över vilka behandlingsmetoder som kan användas för att bli av med en fobi.

Ämnesområde: Psykologi

Bakom avsnittet: Julia Rembsgård, Elvira Johansson, Cajsa Gustafsson

 

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 8 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: Vi pratar om kändispar där åldersskillnaden är väldigt stor. Vi utgår från kompensationsfaktor teorin, och socialpsykologin. Kompensationsfaktor teorin är en teori som Fredrik Schiller pratar om i Solsidan. ”Om en ful är tillsammans med en snygg finns det alltid en kompensations faktor”

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Karim, Alain och Axel

 

 

Avsnitt 9 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I veckans avsnitt tas fallet Engla upp, som har skakat hela Sverige. När polisen börjar rota i fallet finner man häpnadsväckande upptäckter. Genom vittnen och teknisk bevisning kunde Anders kopplas till ett flertal fall. Vad är det för faktorer som driver en människa till att göra empatilösa handlingar som ärrar människor för livet? 

Ämnesområde: Rättspsykologi

Bakom avsnittet: Maja Alexandersson och Christin Johanson

 

Avsnitt 10 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I vår podd ska vi prata om mediepsykologi och hur vi påverkas av det. Idag har media stort inflytande på vår vardag och våra liv. Vi ska ta upp följande ämnen: kroppsideal, det perfekta livet, näthat och mobilens förhållande till sociala situationer.  

Ämnesområde: Mediepsykologi

Bakom avsnittet: Ioanna Tsoros och Emmie Bäck

 

Avsnitt 11 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: Vi ska prata om serien Störst av allt. Vi kommer att prata om vad rättspsykologiska perspektivet är och rättsväsendet. Hur de påverkar oss och hur man använder det i rättsväsendet. Senare går vi in på serien och fokuserar mest på Maja men även på Sebastian. Vi kommer att förklara deras situation och senare hur Maja kommer i kontakt med rättsväsendet. Hur de behandlar henne och hur hon mår.

Ämnesområde: Rättspsykologi

Bakom avsnittet: Sara Palm och Emilie Oscarsson

 

 

Avsnitt 12 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I dagens avsnitt diskuteras den svenska Netflix serien Störst av allt. Maja har på något sätt varit inblandat i en skolskjutning på Djursholms gymnasieskola. På vilket sätt hon är inblandad vet vi inte men nu står hon som huvudmisstänkt för morden ev ett flertal ungdomar. I avsnittet diskuteras hur bland annat advokaten och åklagaren beter sig och serien analyseras utifrån ett rättspsykologiskt perspektiv. 

Ämnesområde: Rättspsykologi

Bakom avsnittet: Hanna, Tilda och Olivia

 

 

Avsnitt 13 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: Vi diskuterar betydelsen av motivation när det kommer till prestation inom idrottsvärlden och hur det faktiskt berör oss mer än vad vi tror. Men mest intressant är kanske mentalträning, hur använder sig idrottare av mentalträning och hur stor betydelse har det verkligen? I detta avsnitt inriktar vi oss på den före detta elitskidåkaren Johan Olsson, vars framgångar grundar sig i ett maskineri av disciplin – men kanske främst av rätt tankar. 

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Hugo, Erik och Agnes

 

 

Avsnitt 14 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2019

Beskrivning: I detta avsnitt granskar vi fyra personer som arbetar med sociala medier. Personerna vi har granskat är Joakim Lundell, Smail Alihodzic, Felicia Bergström, Amanda Lundgren. Hur ser deras kommentarer ut? Skiljer det sig från person till person och mellan de båda könen? Vi diskuterar dessa frågor utifrån genusperspektiv och bekräftelsebehov. På detta sätt tar vi reda på hur kommentarerna skiljer sig mellan könen och även beroende på personlighet. Vi förklarar vad bekräftelsebehov är, varför det förekommer och hur det utvecklas. Vilket sedan jämförs mellan de två könen. 

Ämnesområde: Genuspsykologi

Bakom avsnittet: Lina, Sofie, Olivia och Emilia

 

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 1 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Hälsan är en central del av vår vardag, därför är det viktigt att vi tar hand om oss själva. Ibland är det inte lika lätt som det låter. Vad kan man egentligen göra för att må bättre? I vårt avsnitt belyser vi stress, sjukdom och personlighet. Vi tar även upp vad som får oss att må bra.

Ämnesområde: Hälsopsykologi

Bakom avsnittet: Cornelia, Emelie och Hanna

 

Avsnitt 2 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Det handlar om trafikpsykologi. Vi tar upp hur man reagerar i olika trafiksituationer beroende på om man är man eller kvinna. Något som vi också delar med oss av är våra egna erfarenheter i trafiken.

Ämnesområde: Trafikpsykologi

Bakom avsnittet: Amanda Malmberg, Ebba Karlsson och Ellen Gustafson

 

Avsnitt 3 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Folk är idioter! Har du någonsin varit inne i en butik och ifrågasatt hur otrevliga vissa kunder egentligen är? Eller har du kanske varit just den kunden själv? I den här Podden kommer vi att berätta några av våra roliga, jobbiga, ja kalla det vad du vill, upplevelser från serviceyrket ur ett psykologiskt perspektiv.

Ämnesområde: Kundpsykologi

Bakom avsnittet: Emmelie Sandström, Elin Lantz, Olivia Samuelsson och Nora Hultman

 

Avsnitt 4 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Vår Podcast handlar om filmer och filmvärlden ur ett genusperspektiv. Efter att Metoo-rörelsen fick stor uppståndelse så blev vi intresserade av hur den bakomliggande genuspsykologin såg ut. Vi ville också, med hjälp av enkäter, ta redan på vilken typ av filmer de olika könen tycker mest om.

Ämnesområde: Genuspsykologi

Bakom avsnittet: Cornelia Jismyr, Vilma Wikner och Emelie Lägerud

 

Avsnitt 5 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Olyckan. I den här Podden kommer ni få lyssna på en trafikolycka som har inträffat mellan en äldre dam och en yngre kille. Ni kommer få lyssan på hur vi tror att den har inträffat. Vad finns det egentligen för faktorer?

Ämnesområde: Trafikpsykologi

Bakom avsnittet: Julia, Fideli, Cornelia S och Emelie R

 

Avsnitt 6 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Vårt avsnitt innehåller mental träning, positiv- och negativ bekräftelse, påverkan från föräldrar mot tränare, domare och utövare. Vi pratar också om dagsformens påverkan på psyke och självförtroende.

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Nils Fälth, Simon Lindström, Simon Bäck och Jonathan Fokine

 

Avsnitt 7 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2018

Beskrivning: Vår Podcast handlar om fyra grabbars synsätt på hur spelandet och gaming påverkar hälsan. Vi går in på både för och nackdelar samt tar med egna erfarenheter.

Ämnesområde: Hälsopsykologi

Bakom avsnittet: Lucas Arvidsson, Lukas Hagström, Daniel Jazic och Arvid Källner.

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 1 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Här snackas det om högt och lågt, mycket om olika faktorer som påverkar oss som chaufförer i trafiken. En knippe av våra misstag delar vi med oss av, med förhoppning om att någon ska lära sig av dem.

Ämnesområde: Trafikpsykologi

Bakom avsnittet: Ida Karlsson och Lina Ljungbäcker

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 2 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Detta avsnitt pratar Alex och Fabian om fotbollspsykologi. Hur påverkas fotbollsspelare av varandra och miljön?

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Fabian Snive och Alex Lago

 

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 3 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: I denna podd tar vi upp den ännu inte diagnostiserade "sjukdomen" självskadebeteende. Två lyssnarhistorier läses upp och lösningar på problem erbjuds.

Ämnesområde: Klinisk psykologi

Bakom avsnittet: Alva Karlborg och Josefine Mattsson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 4 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: I denna podd tar Lukas och Niklas upp ledarskap inom sportföreningar, men även snacket i omklädningsrummen. Fokus ligger på fotboll och hockey

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Lukas Svensson och Nils Pettersson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 5 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Vi pratar om hur kundbemötande, ens plats i gruppen, könsroller och om hur dessa faktorer påverkar vårt mående på arbetsplatsen

Ämnesområde: Arbetspsykologi

Bakom avsnittet: Petra Makdissi och Elsa Bergdahl

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 6 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Hur och varför vi påverkas av varandra? Varför det idag finns ett så stort behov av självkännedom och vad det finns för fördelar och nackdelar med socialpsykologiska perspektivet.

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Arvid Karlsson och Alexander Angelhoff

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 7 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Här tar vi upp hämndbeteende i trafiken, men tittar även närmare på fortkörning och drogrelaterade olyckor.

Ämnesområde: Trafikpsykologi

Bakom avsnittet: Elin Carlsson, Sofia Andersson och Elsa Karlsson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 8 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Denna podd handlar om familjen, kärnfamiljen och bonusfamiljen. Olika problem kan uppstå vid t.ex. en skilsmässa eller vid en adoption och hur ska man gå till väga för att underlätta de olika processerna

Ämnesområde: Familjepsykologi

Bakom avsnittet: Linn Siljeholm, Arvid Karlsson och Felicia Sannergård

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 9 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Vad är sömn egentligen? Varför behöver vi sova? Vi kommer ta upp hur sömnen påverkas av, bland annat, mobilen. Podden gästas av Ida Karlsson som varit med i en undersökning om hur mobilanvändning innan läggdags påverkar vår sömn.

Ämnesområde: Klinisk psykologi

Bakom avsnittet: Emma Smedberg och Alexander Jismyr

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 10 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Cirka 15 procent av Sveriges befolkning lider av en stark obehaglig rädsla för något som kan klassas som en fobi. Vi har därför valt att fördjupa oss i detta ämne och utreda ifall Almas rädsla klassas som en fobi eller inte.

Ämnesområde: Fobier

Bakom avsnittet: Elin Ansgariusson och Alma Fransson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 11 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Denna pod berör ämnet klinisk psykologi. Vi tar upp vad ångest är och vilka sjukdomar som kan komma med den.

Ämnesområde: Klinisk psykologi

Bakom avsnittet: Hanna Johansson och Elin Gustafsson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 12 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: CDenna pod tar upp utvecklingspsykologi utifrån socialpsykologi, psykodynamiska och kognitiva perspektiv. Vi pratar om vår egen uppväxt, jämför och bearbetar med de olika perspektiven

Ämnesområde: Utvecklingspsykologi

Bakom avsnittet: Ruben Lindskog och Erik Ahlér Andersson

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 13 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: Podden handlar om idrottspsykologi och vad begreppet innebär samt egna erfarenheter och hur det kan kopplas till olika psykologiska perspektiv.

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Bakom avsnittet: Ronya Argus och Edvin Huskic

 

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 14 av Holavedsgymnasiets PsykPoddar 2017

Beskrivning: I vår podcast pratar vi om klinisk psykologi med inriktning på depression. vi tar upp hur det är att vara deprimerad på riktigt men också vardagliga mående. Hur är det att vara vän med en deprimerad person?

Ämnesområde: Klinisk psykologi

Bakom avsnittet: Moa Öst och Hilda Augustsson

 

Linnéa Rosendahl, Behiye Aktas och Lona Kelati driver Monday Funday UF

Linnéa Rosendahl, Behiye Aktas och Lona Kelati driver Monday Funday UF

Monday Funday UF

Linnéa Rosendahl, Behiye Aktas och Lona Kelati går andra året på Handels- och administrationsprogrammet. De driver UF-företag Monday Funday som är en pod där Behiya, Linnéa och Lona pratar om allt som berör unga personers liv. I sina poddar bjuder de in gäster, ibland expert inom ett område och ibland kan det även vara paneldebatter. Tanken är att även vuxna kan lyssna, för att på så sätt förstå sina ungdomar bättre.

Till höger hittar du podddarna, som heter Monday Funday!

 

Holavedsgymnasiets Psykpod 2017

Psykpoddens första program av Erik Holm, Gabriel Lundin och Philip Ljunggren

Avsnitt 1 av PsykPodden

Beskrivning: En intervju genomförs av en programledare och en sakkunnig (inom socialpsykologi) med en invandrare som skildrar sina tankar kring integration. Vad svenskhet är och vad tillhörighet i Sverige betyder för honom.

Ämnesområde: Socialpsykologi

Bakom avsnittet: Philip Ljunggren, Erik Holm, Gabriel Lundin

Psykpoddens andra program av Elvira Andersson och Julia Egermo

Avsnitt 2 av PsykPodden

Ämnesområde: Genuspsykologi

Beskrivning: I denna pod ”Het på gröten”, lyssnar du på en diskussion i genuspsykologi. För en mer nyanserad dialog bjöds två personer in från respektive kön; man och kvinna. Därmed utvecklas perspektiven kring hur det är att leva i dagens samhälle som tonåring. Genom frågor som t ex "one-night-stands", krav från samhället, försvarsmekanismer, stereotyper och feminism försöker de finna förklaringar med hjälp av psykologiska begrepp och teorier. Vad finns för olikheter och likheter mellan könen och vad beror de på?

Bakom avsnittet: Elvira Andersson och Julia Egermo


Psykpoddens tredje program av Theo Fokine och Isac Åstradsson

Avsnitt 3 av PsykPodden

Ämnesområde: Idrottspsykologi

Beskrivning: Här fördjupar sig psykologen i idrottspsykologi. Till sin hjälp han han två inbjudna gäster, vilka är utövare av fotboll och ridning. ‬‬Under programmet diskuteras ämnen som självförtroende, motivation, samt görs jämförelser mellan sporterna angående "laget och jaget". Då ridning är en sport där enbart personen och hästen skapar resultat, är man i fotboll ett helt lag som alla får samma resultat i slutändan.‬‬ Sedan fortsätter diskussionen kring huruvida man kan få fler barn att börja och sedan att fortsätta med olika idrotter.‬‬‬‬

Bakom avsnittet: Theo Fokine och Isac Åstradsson


Psykpoddens fjärde program av Ida Holgersson, Alice Tjäder Millestad och Elin Jones

Avsnitt 4 av PsykPodden

Ämnesområde: Kriminalpsykologi

Beskrivning: I denna pod får ni följa psykologen Ida och kriminalpolisen Elin som tar itu med frågan: Vad gör en människa till en mördare? Till sin hjälp har de bjudit in en person med brottslig bakgrund. En mördare. I podden tillämpas det psykologiska området rättspsykologi. Ni får ni följa mördarens livsresa före och efter morden och frågetecken kring händelserna reds ut. Varför? Hur? Vad hände sen? Vill du veta mer om en mördares bakgrund? Häng på!

Bakom avsnittet: Ida Holgersson, Alice Tjäder Millestad och Elin Jones


Psykpoddens femte program av Louise Andersson, Frida Dufmats och Agnes Johansson

Avsnitt 5 av PsykPodden

Ämnesområde: Personlighetspsykologi och utvecklingspsykologi

Beskrivning: En podd som berör allt mellan himmel och jord. Temat är ungdomsproblem och familjer i kris. Gäst är superexperten och psykologen Agnes Johansson från Åtvid

Bakom avsnittet:Louise Andersson, Agnes Johansson och Frida Dufmats


Psykpoddens sjätte program av Linh Ejdehage och Matilda Schoultz

Avsnitt 6 av PsykPodden

Ämnesområde: Genuspsykologi

Beskrivning: I podden diskuteras hur våra genus har påverkats under våra liv från födseln till i slutet av tonåren, som vi är i för tillfället. Vi kommer själva prata om egna erfarenheter samt reflektera över genusperspektivet på dessa händelser. Exempel: Hur det är i skolan på rasterna och hur det är att gå ut på nattklubb som tjej? Fokus ligger på flickors situation, men vi tar även om pojkars sida. Vad har samhället för konsekvenser på ”genustänket”?

Bakom avsnittet: Linh Ejdehage och Matilda Schoultz 


Psykpoddens sjunde program av Amila Duzel och Anna Manglaris Andersson

Avsnitt 7 av PsykPodden

Ämnesområde: Klinisk psykologi

Beskrivning: I denna pod diskuteras depression, både gällande forskning och fria tankar. Huvudsyftet är att prata om varför människor blir deprimerade och därmed används två psykologiska perspektiv för att få mer förståelse kring ämnet. Det utförs även en intervju med en person som lidit av depression. Lyssnarfrågor kring depression tas även upp och diskuteras.

Bakom avsnittet: Amila Duzel och Anna Manglaris Andersson