VO aktiverar på äldreboende

Under torsdags eftermiddagen gick eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet (VO) till Östanås äldreboende för att aktivera de boende. En fantastisk dag för promenad och en pratstund i solen.

Eleverna som går sitt första år på Vård- och omsorgsprogrammet läser kursen Vård- och omsorgsarbete där en del av kursen handlar just om aktivering. Vid två tillfällen ska eleverna engagera de boende på Östanås äldreboende i olika aktiviteter. Eleverna och läraren Camilla Wernersson möts upp framför boendet för att diskutera igenom planerna.
– Tanken var att vi skulle baka men man vet ju inte om det är lika fint väder nästa vecka. Då är det ju bättre om vi går ut med de boende, säger Alma Hansson.
Det är andra gången som eleverna är på Östanå. Förra veckan träffade de personalen på avdelningarna och gick igenom vad de hade tänkt att göra.
– Innan det fick vi tid på lektionen att planera vad man skulle kunna göra, berättar Alva Kärrdal.
Camilla, som undervisar på programmet, berättar att eleverna har fått jobba i mindre grupper så att de sedan kan sprida ut sig på flera av avdelningarna. Några ska erbjuda lite spa-aktiviteter medan en del har tänkt att baka. Fikat kan ju komma väl till hands mot slutet av dagen.

När eleverna ger sig in på avdelningarna märker de snart att det gäller att vara flexibel. Precis som de trodde så ville flera av de boende komma ut i vårsolen istället för inneaktiviteter, något som passade även eleverna. Fikat får vänta till nästa gång som eleverna kommer en sista gång för terminen och istället får de alla möjlighet att njuta av solen.

Vill du läsa mer om Vård- och omsorgsprogrammet? Tryck här!

Hilda Lundin och Farhad Amiri sitter i solen och samtalar med en boende på Östanås äldreboende