David Helgesson fick i år första pris med sin idé som löser ett välkänt problem för alla som har en Snowracer. På bilden intervjuas han av Tranås handels ordförande Per-Anders Davidsson.

Vinnare fick möta publik

Näringslivsveckan i Tranås är i full gång och en av aktiviteterna under denna veckan utspelades på Badhotellet där Rotary tillsammans med Swedbank och Holavedsgymnasiet bjöd in till ett lunchmöte.

På plats fanns representanter inom näringslivet och organisationer samt politiker. Mötet inleddes med en presentation av Rotarys ordförande och därefter berättade Swedbank hur deras arbete fungerar för att nå ut med ekonomisk rådgivning till ungdomar och deras samhällsengagemang i allmänhet.

Bidrag från idétävlingen Holavedsidén presenterades och de fick möjlighet, att framför en betydande samling, berätta om sina innovativa idéer och varför dom uppkommit samt hur de fungerar. Arvid Johansson visade sin produkt som förbättrar användandet av dammsugaren och det fanns ingen nervositet alls innan presentationen.
— Jag är inte nervös, varför ska man vara det? Jag har skrivit ner lite stödord men det är inte säkert att jag använder dom när jag talar, berättar Arvid som med denna förberedelse pitchade sin produkt på ett säkert och trovärdigt sätt.

David, Anton och Maja från TE17 var först ut med att berätta om sin idé. Ett smart bakmått och dom fick ett bra gensvar då det var många i publiken som såg samma problem och som skulle tänka sig att använda denna produkt.

Årets första pris gick i år till David Helgesson. Han hade valt att presentera sin idé med en egenproducerad film som visade vackra bilder från Tranås omgivning och som visade bakgrunden till varför denna idé uppkom. Efter att ha släpat sin Snowracer på grusiga vägar fram till pulkapacken så såg han ett behov av att kunna dra sin färdkost även på barmark. Hans idé visade små hjul som man knäpper fast på Snowracern för att den sedan ska kunna rulla fram och man slipper då bära på den. Idén löste alltså det ursprungliga problemet.

Det är viktigt för våra ungdomar att få chansen att möta näringslivet då dessa möten kan generera något i framtiden menar rektor Cecilia Axelsson, som är en av jurymedlemmarna i Holavedsidén.
— Eleverna får synas och detta kan vara en fördel när man senare i livet söker ett arbete så jag tycker att detta är en jättebra möjlighet för våra elever, säger Cecilia som fanns på plats under lunchmötet.

David Helgersson sitter tillsammans med Arvid Johansson och väntar på att få presentera sina idéer. Båda går Teknikprogrammet på Holavedsgymnasiet.

David Ekman Ankarberg, Anton Forts Wisbyse och Maja Afzelius visade upp sitt smarta bidrag till Holavedsidén.