Pernilla Green, lärare på Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet startas upp

Hösten 2017 startar Holavedsgymnasiet, i samarbete med Vux Tranås, Vård- och omsorgsprogrammet (VO). Pernilla Green, som är programansvarig för VO ser med spänning fram emot nästa höst.

Pernilla Green arbetar idag på Vux Tranås, som vårdlärare på Vård- och omsorgsutbildningen där. Det har varit bråda dagar för Pernilla. Arbetet med att lägga upp studieplanerna för Vård- och omsorgsprogrammet tillsammans med arbetet som lärare har hållit igång henne.
   – Det känns väldigt intressant och utmanande. Jag har inte varit med och startat upp en utbildning tidigare. Till min hjälp har jag haft Inger Johansson, studie- och yrkesvägledare på Holavedsgymnasiet, så det har gått bra! berättar Pernilla Green.

Tillsammans har Inger och Pernilla tagit fram upplägget för kommande VO i Tranås. Att Vård- och omsorgsprogrammet skulle starta var ett politiskt beslut, då man i Tranås märkte att elever försvann till andra orter för att utbilda sig till undersköterska. Efter uppnådd examen från Vård- och omsorgsprogrammet blir man undersköterska, men eleverna kan även studera vidare om de lägger till kurser till högskolebehörighet.
   – Behovet av undersköterskor är stort och vi har varit noggranna med att göra det möjligt för eleverna att även få högskolebehörighet, förklarar Pernilla Green. För att försäkra sig om att allt ska fungera väl har Inger och Pernilla besökt andra skolor där man har Vård- och omsorgsprogrammet. Kungshögas Vård- och omsorgsprogram samarbetar med vuxenutbildningen på samma vis som är tänkt på Holavedsgymnasiet, och där har det fungerat väl.

I Tranås kommer gymnasieeleverna samläsa sitt sista år med Vux Tranås-eleverna. För de vårdspecifika kurserna kommer eleverna till Vux Tranås, annars läser de sina andra kurser på Holavedsgymnasiet. Vissa kurser kommer även att samläsas med Barn-och-fritidsprogrammet på Holavedsgymnasiet.
   – Vi tror att alla har mycket att vinna på detta koncept. De yngre gymnasieeleverna får lite extra handledning av vux-eleverna i trean, ett utbyte och inskolning av arbetslivet, helt enkelt, förklarar Pernilla Green.

Onsdagen den 9 november erbjuder Holavedsgymnasiet gymnasieinformation på kvällstid. Vid detta tillfälle kommer Pernilla Green finnas på plats för att berätta mer om programmet och möjlighet att ställa frågor finns vid detta tillfälle.