Therese Lindquist

Therese tog hem VM-guld i mountainbike

Therese Lindqvist, tysklärare på Holavedsgymnasiet, kör tvära vändningar, både på cykel och i vardagen. Förra veckan tog hon hem guldmedalj i mountainbike i de italienska alperna och denna vecka är hon tillbaka i klassrummet.

Stolta elever

När Therese Lindqvist kom tillbaka till jobbet hade hon lagt om tankarna från uppförsklättring på cykel till starka verb i tyska. Att eleverna hade klottrat loss på tavlan förargade henne tills hon såg att det var gratulationer som eleverna plitat ner på sin bästa tyska.
   – Ja, jag skäms att jag inte såg det på en gång, berättar Therese.
   Hon kompenserade dem väl när hon under onsdagen bjöd dem på fika.
   – Jag är inte alls van denna uppmärksamhet. Det känns jättekonstigt berättar hon.
   Samtidigt tycker hon att det är roligt och hon känner sig stolt över sin VM-medalj i veteranklassen.

En sport med många utmaningar

Therese fick upp ögonen för mountainbike, som sport, när hon skulle börja med landsvägscykling 2003. Det blev strul med en tävling i landsvägscykling och istället valde hon att testa mountainbike. Hon hade ju läst om Anna Enoksson, som cyklade mountainbike och hade lyckats så bra, så det var en bra inspiration att börja.
    – Det är en bra träningsform som ger närhet till naturen och man behöver inte cykla på landsvägar med all trafik. Dessutom är det en sport där man hela tiden möter nya tekniska utmaningar, berättar Therese.
   Hon har gått över till veteranklassen och känner att hon hela tiden utvecklas, något som inte är lika vanligt i sportvärlden. Hon tycker att det är kul att sporten uppmärksammats och att det har varit ett bra år för atleterna inom sporten. Att Jenny Rissveds tog hem OS-guldet i mountainbike gör saken bara bättre.

Framgång i de italienska alperna

Sommarens VM var en spännande upplevelse. Skillnaden mellan att cykla hemma i Sverige och i alperna är stor. Therese konstaterar att det var bra mycket brantare i alperna, något som stundvis kunde vara riktigt otäckt! Däremot tycker hon att det ibland är tuffare att cykla hemmavid med mer skiftande terräng. I alperna handlade det om att klättra uppför långa backar för att sedan ta sig ner under lång tid.
   – Hemma är det fler snabba ryck. Men det var fantastiska vyer!
   Nu ska Therese avsluta säsongen med tävlingar på hemmaplan och några nya mål inom den närmsta tiden vill hon inte satsa på. Att fortsätta träna är dock en självklarhet. Någon gång i framtiden ska hon kanske ge sig på en etapptävling, men det får vänta.

elevernas gratulationer trängs med starka verb i tyska