Teknister besökte SSAB

Under onsdagen åkte eleverna som går Teknikprogrammet till Oxelösund för att titta närmare på tillverkningen av en av Sveriges största exportvaror; svenskt stål från SSAB.

Besöket inleddes med fika och Fredrik Fornell som berättade hur stål framställs från den malm som LKAB bryter i norra Sverige till färdig plåt från SSAB. Fredrik som arbetar som Processingenjör inom Metallurgin på Stålverket berättade hur SSAB gör deras mest unika stål, Hardox som är ett av världens mest höghållfasta stål och därför kan göras mycket tunn och därmed bespara vikt med bibehållen hållfasthet.

Därefter föreläste Anna Philipsson med stor inlevelse om hur nya maskiner till SSAB tas fram, från idé till finansiering, konstruktion och verklighet. Anna arbetar som projektledare inom anläggningsutveckling på QT Center och har på SSAB tagit fram flera anläggningar åt företagets olika bolag. Hon beskrev även för eleverna hur viktigt det är att tänka som en entreprenör i det dagliga arbetet.

Efter föreläsningarna var det dags att ta på oss skyddsutrustning och bege oss ut i anläggningarna. Eleverna delades upp i tre grupper och tillsammans med guiderna fick de se stålverket, valsverket och masugnen. Det var en häftig upplevelse att se allt från rinnande stål ur masugnen till gjutning av ämnen som sedan varmvalsades. Värmen från stålet hettade i ansiktet så eleverna svettades ordentligt. Stort tack till våra tre guider; Johan Stenbäck, Auvo Kulppi och Tom Blomqvist.

Besöket gjordes som en del i kursen Teknik 1 där eleverna på teknikprogrammet precis har läst om metaller och andra material.

Vill du läsa mer om Teknikprogrammet? Tryck här!

Eleverna fick se stålets väg från Masugn till valsning