Bengt Madsén, Anders Wisth, Jonas Andersson och Carina Drätting

Startskott för möbeltävling

Nu får årskurs nior chansen att tävla i möbeldesign. I tävlingen Designrookie får eleverna ta fram en sittmöbel med förvaring. Prispotten ligger ett stipendium, värt 25 000 kronor, som går till klassen som tar fram vinnarstolen.

Synliggörande av möbelindustrin

Under måndagen bjöd Bengt Madsen och Jonas Andersson på Hantverksprogrammet in lärare och rektorer från Ängarydskolan och Junkaremålsskolan till Holavedsgymnasiet för att berätta om en satsning inom möbelindustrin. På plats var även Anders Wisth från Möbelklustret för att berätta om tävlingen Designrookie.
   – Sverige är tongivande imagebärare när det kommer till möbeldesign och detta är något vi vill att unga ska få upp ögonen för, berättar Anders Wisth.
   I samarbete med Tranås United, lokala möbelföretag, grundskolorna i Tranås och Holavedsgymnasiet bjuder Möbelklustret in till en tävling där elever i årskurs nio får sätta sin kreativitet på prov.

Designtävlingen

Under början av hösten kommer elever i årskurs nio, tillsammans med sina lärare på grundskolorna, ta fram en prototyp för en sittmöbel med förvaringsmöjlighet. Eleverna bjuds även in till studiebesök på lokala möbelföretag i Tranås för att inspireras och förstå hur man arbetar inom möbelbranschen.
   När Träveckan går av stapeln i november kommer eleverna få presentera klassens möbelprototyp på Hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet. Därefter tar elever på Hantverksprogrammet över prototypen för att skapa en produktionsritning åt de lokala möbelföretagen som i sin tur skapar sittmöbeln.

Åker till möbelmässan i Stockholm

I januari bjuds eleverna i årskurs nio upp till Stockholm för att besöka Möbelmässan där deras möbler ställs ut och tävlar om årets Designrookie. På möbelmässan har klassen chans till ett stipendium på 25 000 kronor, som delas ut av Träregion Småland.

Följ oss för mer information om projektet!

Vill du läsa mer om Hantverksprogrammet? Tryck här

Stående på knä från vänster: Jonas Andersson, Bengt Madsen, Karl Ahlm och Tommy Sundström. Stående från vänster: Cecilia Axelsson, Fredrik Brolin, Emma Moberg, Cecilia Strand, Anna Helgesson, Anders Nykvist, Helen Uddenberg, Anders Wisth och Carina Drätting