NIU-eleverna i Moskva

Spännande dagar i Moskva för NIU-eleverna

Eleverna på NIU Bandy är åter tillbaka på Holavedsgymnasiet med nyttiga erfarenheter efter sin resa till Moskva för att spela med klubb Dynamo.

Utbyte med Dynamo

Under höstlovet åkte eleverna i årskurs två och tre till Moskva för ett utbyte med klubb Dynamos juniorer. Nu är de tillbaka och nöjda efter över allt de fått vara med om och tar med sig erfarenheter som kan komma till nytta på isen här hemma i Tranås.
   – Det har varit roligt och lärorikt, både bandyn och allt annat runt omkring, säger Max Golander.
   Eleverna var väldigt nöjda över att få träffa skridskotränaren Nikolai Emsenko som varit landslagstränare och expert på skridskoteknik.
   – Vi fick mycket bra genomgångar där han lärde oss mycket nytt om skridskoteknik och hur man kan förbättra sig, berättar Petter Ydrestrand.
   Tillsammans med Nikolai Emsenko fick eleverna köra ett fyspass där Nikolai instruerade eleverna och hjälpte dem framåt, något som eleverna sent kommer att glömma.

Ny erfarenhet

Att ryskbandykultur skiljer sig mycket från det eleverna är vana kunde alla skriva under på.
   – Deras skridskotänk är annorlunda och några av tipsen tar jag med mig hem, berättar Agnes Sundell.
   Både Ellen Spång och Max Golander håller med om att mycket var annorlunda och att det är lärorikt att få uppleva detta. Eleverna pekar på att ryssarnas spelstrategi ligger mycket på anfall, men även runt isen skiljer det sig en hel del.
   – I Sverige är vi vana konstruktiv kritik och att man lägger fram det försiktigt medan de ryska spelarna kunde få utskällning om man gjorde fel, berättar Ellen Spång.
   Eleverna tränade en hel del med juniorerna och körde även match mot varandra. De svenska NIU-eleverna spelade tillsammans med den yngre delen av Dynamos P16-lag mot den äldre delen av P16-laget.

Upplevde Moskva och rysk kultur

Vid sidan av träningarna och föreläsningarna hann de även med att uppleva Moskva som stad.
   – Oleg lovade att vi skulle få se Moscow by night och att det skulle vara något speciellt. Det var det verkligen! Moskva var så himla stort och så väldigt vackert, särskilt på kvällen! säger Ellen Spång.
   Även den ryska maten blev en glad överraskning.
   – Den ryska rödbetsoppan var jättegod, utbrister Max Golander.

Framtida samarbete

Att utbytet var lyckat råder det inga tvivel om och Oleg Polev, tränare för NIU Bandy hoppas på ett fortsatt arbete.
   – I framtiden ligger nu planerna att bjuda över de ryska bandyjuniorerna och hur det blir får vi se i vår, berättar Oleg Polev.

Vill du läsa mer om NIU Bandy? Tryck här!

Nikolai Emsenko hjälper Petter Ydrestrand med fysträningen. I bakgrunden syns Max Golander, Agnes Sundell och Ellen Spång

Ellen Spång, Oleg Polev och  Agnes Sundell på isen

Ellen Spång, Oleg Polev och Agnes Sundell på isen