Christopher berättar om plåtslagaryrket

Sökande elever inbjudna till Yrkesdag

Under torsdagen bjöds elever som sökt till Bygg- och anläggningsprogrammet in till Holavedsgymnasiet för att lära sig mer om yrken, knutna till programmet. Detta är för att eleverna ska komma fram till vilken inriktning de ska söka.

14:e april öppnade Bygg- och anläggningsprogrammet upp dörrarna för årskurs 9-elever för att ge dem en klar bild av vad VVS-montör, anläggningsarbetare, plåtslagare, golvläggare, målare och träarbetare innebär. Representanter för de olika yrkena fanns på plats för att berätta om vad de gör. Även de elever som går årskurs ett på Bygg- och anläggningsprogrammet fick möjlighet att lyssna på representanterna för de olika yrkena. Marie Carlsson, representant för målaryrket, är en före detta elev på Holavedsgymnasiet och gick målarinriktningen.
   – Det är en speciell känsla när man målar, något som jag försökt förklara för eleverna. Man ser resultatet direkt och dessutom är det ett både fritt och väldigt socialt yrke, förklarar Maria Carlsson.
   När hon ser till baka på sin skoltid lyfter hon att hon utöver hantverkskunskapen fått med sig hur man arbetar med kundkontakt, lägger upp ett jobb.

Christoffer Alperud berättar för eleverna om vilka fördelar han ser med plåtslagaryrket. Han lyfter gång på gång att det bara är fantasin som sätter gränserna när man jobbar med plåt.
   – Man kan göra i princip vad som helst. Det man kan göra med papper kan man även göra med plåt, berättar Christoffer.

Eleverna var nöjda med dagen och tyckte att de fått en bra bild av hur det är att jobba inom de presenterade yrkena.
   –Plåtslageri och måleri låter intressant, tycker jag. Man kan få jobb efter gymnasiet och tjänar bra, berättar Zainab Al-Maliki.
   Albin Karlborg berättar att han är inne på rörmokeri eller plåtslageri.
   – Det låter bra att man som rörmokare många gånger jobbar i grupp. Det gillar jag, berättar Albin Karlborg.

Besök vår Facebooksida för fler bilder och kommentarer!

Maria Carlsson tog studenten 2013 och jobbar nu på Colorama. Idag besöker hon Holavedsgymnasiet för att informera åk 9-elever

Elsa Harrysson och Zainab Al-Maliki

Hannes Fasth och Albin Karlborg