foto: Milou Areland

Sigrid representerar Sverige i VM

Det är dags för det svenska F17-landslaget att slåss om världsmästartiteln i Finland när F17-VM spelas i Varkaus 1-3 mars. En av truppens utespelare är Sigrid Sundell som kombinerar Ekonomiprogrammet med en nationell idrottsutbildning (NIU).

Sigrid började spela bandy när hon var 8 år. Innan dess gick hon på konståkning men då den lades ner gick hon över till bandyn som också hennes syster utövade och blev då inspirerad av henne.

–Bandyn innehåller mycket skridskor och därför kändes de som en lite liknande sport. Det roligaste med att spela bandy är farten i spelet och arbetet tillsammans i laget. Sätta upp mål tillsammans och att kämpa för att nå dom.

Under vintersäsong har hon gemensam träning med laget 3 gånger i veckan och vanligtvis en match. Sedan kombinerar hon sina studier på ekonomiprogrammet med NIU och har då även issträning och fysträning på gym. Så sammanlagt ungefär 6 gånger i veckan.

Att bli uttagen till landslaget har varit en lång process och det har varit viktigt att fokusera på rätt saker.
–Landslagsförbundskaptenerna har från lång tid tillbaka varit och kollat på matcher för eventuella spelare till laget. Sedan första lägret i maj förra året har det varit uttagningar och nya läger fram till januari, berättar Sigrid. Hennes uppladdning har varit att fokusera på att utvecklas inom laget och vara noga med maten och sömnen.

Men hur fungerar det när man tränar så mycket och samtidigt ska prestera i skolan?
–Det fungerar bra att kombinera ekonomiprogrammet med NIU. När det ibland blir för mycket har jag en bra kommunikation med min lärare Oleg, säger Sigrid och berättar vidare om sin utveckling som spelare under sin tid på Holavedsgymnasiets nationella idrottsutbildning.
–När jag började på NIU fick jag mer tid till individuell träning och mer av den konstruktiva kritiken. Det är detta som har bidragit till min positiva utveckling.

Sigrids mål och drömmar i framtiden är att fortsätta spela bandy och tillsammans med Tranås Bois gå upp till Elitserien. –Att fortsätta spela för att det är kul så länge jag kan och drömmen är väl att ytterliggare få chans till att spela i landslaget!

Den 26 februari åkte hon upp till Uppsala för att träna med laget en gång innan VM. Igår flög laget vidare till Finland för att vara på plats vid VM-starten starten idag den 28 februari. Den 2 mars är det brons och finalmatch. I VM deltar Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Vi önskar Sigrid. och hela F17-landslaget ett stort lycka till!

Läs mer om vår nationella idrottsutbildning (NIU) här!

Isträningen med klasskompisarna på Bredstorps idrottsplats har varit betydelsefull för Sigrids utveckling.