Sebbe får lägga tid på det han gillar mest

Sebbe Stenberg valde Fordons- och transportprogrammet, ett val som han är mycket nöjd med eftersom han får jobba heldagar med det han verkligen gillar – bilar.

Hänger gärna i verkstaden med programkompisarna

Det är onsdag förmiddag och Sebbe Stenberg som går andra året på Holavedsgymnasiets Fordons- och transportorogram har en håltimme, så han passar på att gå ner till programmets verkstad. Eleverna som går i årskurs 1 har yrkdag och jobbar på olika projekt. Han tycker om miljön och spenderar gärna lite extra tid i verkstad.
– Det finns alltid nåt som man kan pilla med, säger Sebbe.
En av eleverna i årksurs 1 kommer fram och berättar om arbetet som de håller på med och har en del funderingar som Sebbe kanske kan ha lösning på. De diskuterar en stund och sen fortsätter programkompisen med sin reparation.

Tidigt motorintresse

Sebbes Stenbergs motorintresse började tidigt och har även hängt med när det kommer till val av gymnasieutbildning. Så när det var dags att välja kände han att beslutet var självklart.
– Om man har ett bilintresse, så varför inte? Det känns ju dumt att ge upp sina drömmar för att välja det som kompisarna vill, menar Sebbe.
Han gillar drifting (där man kör på inhägnad bana och sladdar runt) och han älskar just motorljudet när bilen kommer upp i höga varv och det smäller till. Hans pappa tävlar i drifting så det är en naturlig del av hans liv.

Tycker om att de får tid för det han verkligen gillar

Sebbe tycker om upplägget på programmet och tycker om att de får en heldag när de bara är i verkstaden och jobbar med olika fordon.
– Om man visar att man är intresserad så kan man hoppa på lite svårare grejer. Det är bra när det kommer till gymnasiearbetet, förklarar Sebbe.
Han och klasskompisarna har redan kommit igång med gymnasiearbetet och dokumenterar hela tiden vad de har gjort med de fordon som de arbetar med. I övrigt tycker han att nivån på plugget är alldeles lagom och känner att han får tid till att meka med bilar.
I vår ska de ut på arbetsförlagt lärande (APL) och det är nåt Sebbe ser fram emot. Han menar att det är en bra chans att se hur det är ute i arbetslivet och hur det känns att jobba fem veckor.

Många valmöjligheter efter gymnasiet

När det kommer till tiden efter gymnasiet har Sebbe redan en del tankar om vad det är han vill göra.
– Jag funderar att plugga vidare inom tungmek eller kanske besiktningstekniker, berättar Sebbe.
Båda inriktningarna skiljer sig ordentligt, men innehåller just det som Sebbe Stenberg gillar – kluriga lösningar och fordon, gärna stora fordon. När det kommer till besiktningstekniker så tycker han att det är kundkontakten som är spännande, men även att få se hur andra har löst en del problem som kan uppstå när det kommer till bilar.
Om han bestämmer sig för att fortbilda sig så är det på yrkeshögskola som han kan nå sina mål.

Tryck här om du vill läsa mer om fordons- och transportprogrammet!