Samhällvetenskapselever fick insikt i politiken

Under måndagen den 3 februari tog nio samhällsvetenskapselever plats i Sveriges Riksdag när det årliga evenemanget Ungdomens Riksdag gick av stapeln.

Det blev en lärorik dag för de nio elever på Samhällsvetenskapsprogrammet som åkte till Stockholm för att delta i Ungdomens Riksdag. Där fick eleverna agera riksdagsledamöter för en dag. En upplevelse som gav dem insikt vilket krävande yrke politiker är.
– Det är galet mycket som politikerna i de olika utskotten måste ha koll, berättar Sunita Alukic som är en av eleverna som agerade ledamot i riksdagen.

Av de nio elever som åkte till riksdagen var det fyra som fick hålla tal och debattera olika motioner. Hamid Ataei, Jonathan Jansson, Stina Holmgren och Sunita Alukic fick denna chans, något som de alla är glada för.
– Det var så nervöst att gå upp och hålla tal, men jag försökte hålla lugnet och tänka på att jag hade ångrat mig ifall jag inte gjort det, berättar Stina Holmgren.
Stina var inte ensam om att vara nervös inför sitt tal.
– Jag var nervös till en början men det gav med sig efter ett tag, säger Jonathan Jansson.
Hamid Ataei var extra nervös då han inte hade tänkt att hålla tal, men när det inte var någon som ville debattera emot motionen om en app för politiker tyckte Hamid att det vore synd om det inte skulle bli någon diksussion, så då tog han sig an det uppdraget.
– Det hade kännts skönare om jag hade fått lite mer tid att förbereda mig, men jag är glad att jag gjorde det, säger Hamid Ataei.

För Hamid, Jonathan, Stina och Sunita blev detta en lärdom i demokrati och en konkret skoluppgift som de kommer att bära med sig.
– För mig känns det här som en jättebra del i utbildningen. Jag är politisk involverad hemma i Aneby och målet är att komma till riksdagen, så den här dagen var verkligen lärorik, säger Jonathan Jansson.
Att vara engagerad och jobba för att förbättra samhället är något de alla tycker är viktigt.
– Det går inte att klaga på saker och ting om man inte engagerar sig och försöker göra saker bättre, konstaterar Sunita Alukic.
De andra håller med men lyfter även problematiken med det hat, de glåpord och hot som politiker utsätts för, något som gör att många inte vågar att engagera sig politiskt.
– Jag har den största respekt för politiker som fortsätter att kämpa för det de tror på med tanke på hur mycket hat de får, säger Stina Holmgren.
Diskussionen kring hur lätt en del människor tar till hårda ord och baktalar personer som väljer att engagera sig politiskt tar fart och de är rörande överens om att det är något som man behöver jobba med då att få uttrycka sin åsikt är en viktig del i en demokrati.
– Det är helt fantastiskt att få stå i riksdagen och säga vad man tycker. Vi har fått lära oss i skolan hur man debatterar och för fram vår åsikt. Det är så viktigt att vi kan diskutera respektfullt med alla oavsett kön, etnecitet eller vad den andra tycker. Annars är det ingen demokrati, säger Hamid Ataei.

Vill du läsa mer om Samhällsvetenskapsprogrammet? Tryck här!