RL testlagar tävlingsmeny

Eleverna i årskurs två på Restaurang och livsmedelsprogrammet testlagar tävlingsmenyn. På menyn står gös, bruna bönor och plommon, vilket är lite av en utmaning tycker eleverna själva.

Den 21 oktober går matlagningstävlingen Lejonkampen av stapeln i Gislaved och för eleverna är detta ett perfekt tillfälle att öva sig på att ta fram en testmeny till en tävling.
– Här får eleverna chansen att öva sig på kreativ matlagning där de får öva sig i att hitta olika smakkombinationer och komma fram till nya recept, berättar Peter Wisbyse som undervisar på programmet.
Peter förklarar att detta är en bra övning även om man inte går vidare till själva tävlingsmomentet. Om eleverna inte fortsätter till Lejonkampen så kan detta vara bra övning inför någon annan tävling.
– Det viktiga är att eleverna vågar att testa och öva på att lita på sina smaklökar, säger Peter Wisbyse.

I restaurangköket är det full fart. Eleverna fokuserar på olika delar av menyn. Tävlingsreglerna säger att förrätten måste innehålla gös, huvudrätten bruna bönor och efterrätten ska innehålla plommon. Utöver det har eleverna fått en lista med ingredienser som de får använda men andra råvaror är uteslutna. Något som är en ordentlig utmaning tycker eleverna.
– Jag gillar ju egentligen inte bruna bönor, men här måste jag komma på något som jag själv gillar, berättar Daniel Bergkvist under tiden som han friterar sina bönkroketter.
Oskar Lööke har testat att arbeta med gösen och har fått göra samma moment igen. Det måste bli bra när man komponerar ihop sin meny och då gäller det att prova sig fram.

Tävlingsmomentet är frivilligt men alla elever i årskurs två ska vara med och ta fram ett menyförslag där råvarokostnaden inte får överskrida 90 kr per kuvert.

Vill du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet? Tryck här!

Daniel Bergkvist testlagar kroketter gjorda på bruna bönor

Några av ingredienserna som är godkända för Lejonkampen