RL-elever testar på specialkost

Under onsdagen fick eleverna som går andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet lära sig mer om hur det är att baka och laga specialkost, vilket ingår i kursen Matlagning 2.

Bakning i restaurangköket

Det är full fart i restaurangköket och det märks att stämningen är på topp när eleverna arbetar för att färdigställa de olika bakverken som även de med matallergier eller är intoleranta till vissa födoämnen ska kunna njuta av.
– Eleverna fick provsmaka lite olika alternativ till de traditionella ingredienserna för att märka skillnader och vilka fördelar som finns, förklarar Irma Lundström som undervisar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Därefter fick eleverna ta beprövade specialkostrecept och börja laga.

Annorlunda i jämförelse med traditionella kakor

Det är inte helt enkelt alla gånger då de alternativa produkterna inte ter sig på samma sätt som till exempel mjöl och mjölk. Knut Löfgren jobbar med en rulltårta och märker snart att det är lite annorlunda att baka med specialprodukterna, men med hjälp av sin lärare Irma lyckas han få ihop en läcker rulltårta väl värd berömmet som han sedan får.
Stella Rydin har bakat mjölkfritt bröd och ställer fram det nybakade brödet.
– Jag har inte testat att baka focaccia förut, men det här ser riktigt gott ut, konstaterar Stella när hon håller upp skärbrädan med de nydelade brödbitarna.

Mer allergi- och intoleranssmarta

Efter att eleverna bakat igenom de olika bakverken och rätterna får eleverna provsmaka och se hur det blev. För eleverna gäller det sedan analysera skillnaderna. I kursen får eleverna även lära sig mer om vad allergier och intolerans innebär i matlagningssammanhang.

Här kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet!