Nu är alla på snö igen

Så var det mångåriga projektet Alla På Snö igång igen. Precis som förra året bjöds fjärdeklassarna i Tranås kommun och Ydre kommun in för att testa på skidåkning.

För sjätte året i rad samarbetar Holavedsgymnasiet, Asby Alpina, OK64 och Jockes Alpina för att ge barnen i årskurs fyra en härlig dag i Asby backe. För att klara av uppdraget har eleverna som går årskurs två på Barn- och fritidsprogrammet fått en dag där Svenska Skidförbundet försett dem med en ledarskapsutbildning när det kommer till skidskoleaktiviteter.
– I år är det extra kul för att alla elever är med oavsett vilken inriktning de går. En del åker inte skidor utan har uppgifter utanför backen, berättar Fredrik Sjöström som undervisar på Barn- och fritidsprogrammet.

Det är andra dagen av projektet Alla På Snö och i dag är det Ydreskolan och Fröafallsskolan som är på plats. I backen är eleverna i full gång att lära ut skidåkning. Barnen har fått välja svårighetsgrad när det kommer till utförsåkningen och för dem som vill så finns även chans att testa på längdskidåkning.
– Vi i klassen har planerat upp hur dagen ska se ut och kommit fram till gemensam uppvärmning. Sen har vi delat upp barnen i grupper utifrån hur mycket de har åkt tidigare, berättar Fidelie Wennerström som går andra året på Barn- och fritidsprogrammet.
Fidelie var även med förra året och tycker att den här typen av uppgift är väldigt givande då man får testa på själv hur det är att leda en grupp.
– Det är roligt när man får göra sakerna på riktigt istället för att någon bara ska förklara, säger Fidelie.

Barnen verkar också nöjda. Vilda Forsmolinder (på bilden högst upp) från Ydreskolan tycker att dagen har varit rolig.
– Det har varit jättebra! Det är kul när man får åka fritt i backen.
Cornelia Halldin från Fröafallsskolan har åkt tidigare, men det var länge sedan så hon börjar i nybörjargruppen. Men mycket sitter kvar i muskelminnet så snart susar Cornelia ner för backen.
– Det kändes som att jag kunde på en gång! Jag älskar att svänga, säger Cornelia.
Fidelie Wennerström berättar att en del barn inte tycker att det är så kul till en början, men att många ändrar åsikt när de har fått testa ett tag och börjar få kläm på skidåkningen. Hon tycker att det är bra att barnen får chans att testa även om de inte vill fortsätta senare.

Vill du läsa mer om Barn- och fritidsprogrammet? Tryck här!

Edvin Borg och Fidelie Wennerström

Tommy Lundvik hjälper Cornelia Halldin i backen