Stående fr. v. Petter Ydrestrande, Ellen Spång, Agnes Sundell och Oleg Polev. Sittande fr. v. Isac Johansson, Alexander Angelhoff och Max Golander

NIU-elever åker till Moskva

Under höstlovet är det dags för eleverna, som går nationell idrottsutbildning bandy, att åka till Moskva. Under fem dagar kommer eleverna att få träna och umgås med spelare från Dynamoklubben.

På tisdag lyfter planet som ska ta med sex elever i från den nationella idrottsutbildningen bandy (NIU) till Moskva. Det är eleverna i årskurs två och tre som får åka.
   Under september månad besökte Anders Berg, rektor på Holavedsgymnasiet, och Oleg Polev Moskva för att träffa rektorer och tränare för klubb Dynamo och olympiska idrottsskolan i Moskva. Detta var första steget till ett långsiktigt samarbete med Dynamo och Anders och Oleg ser gärna att fler elever kommer att få ta del av samarbetet.

Nu på höstlovet är det elevernas tur att få åka till Moskva och schemat är fullspäckat. Oleg Polev följer med eleverna till Moskva där de får chans till utbyte av skridskoteknik och spelstrategi. De kommer även se och uppleva rysk kultur.
   – Vi kommer att träna med Dynamos juniorlag under kvällarna och dagarna ska fyllas med andra aktiviteter, säger Oleg.
    Han berättar att eleverna kommer att få föreläsning av Rysslands landslagstränare där han fokuserar på skridskoträning och de får även köra fyspass med en tränare från Idrottsolympiska skolan i Moskva.
   – Eleverna kommer även få uppleva en kulturorienterad dag under fredagen då vi ska besöka Röda torget och gå innanför Kremls murar, berättar Oleg Polev.

Eleverna ser med spänning fram emot resan och genast börjar de tala i mun på varandra om vad de är nyfikna på.
   – Ja, det är inte var dag man är i Moskva! utbrister Alexander Angelhoff.
   Max Golander nickar och säger att det ska bli spännande att få se hur de tränar i klubb Dynamo och de andra håller med. Att det inte kommer att vara så många tjejer med och träna är Agnes Sundell och Ellen Spång väl medvetna om. För dem är det inget problem.
   – Vi är vana. Det brukar inte vara så många tjejer som spelar bandy, säger Ellen.

Vill du läsa mer om NIU? Tryck här