Miranda har äntligen hamnat rätt

Miranda Axelsson gillade syslöjden på grundskolan, men kände att det inte var klädsömnad som var hennes grej. Nu har hon hittat rätt när hon valt tapetsering- och sömnadsinriktningen på Hantverksprogrammet.

Det är precis innan presskonferensen där beslut om att rekommendera gymnasieskolor att undervisa på distans kommer som vi träffar Miranda Axelsson för att prata om hennes val att läsa tapetsering- och sömnadsutbildningen på Hantverksprogrammet. Vid intervjun vet Miranda inte vad som kommer att hända och precis som för alla andra råder en ovisshet kring den närmsta tiden.

Miranda Axelsson ritar längst mönstret på ett stycke tyg

Miranda på Materia Foto: Anita Berlin

Miranda Axelsson går första året på Hantverksprogrammet där hon valt inriktningen tapetsering och sömnad. Trots namnet tapetsering så har inriktningen inget med tapeter att göra utan i yrket är det den stoppade möbeln som står i fokus.
– Jag har alltid tyckt om syslöjd, men jag var aldrig intresserad av att sy kläder, utan att få sy en klädsel till en fåtölj känns roligare, berättar Miranda.
Hon är inte helt främmande för yrket. Hennes farfar var tapetserare på Materia så hon visste vad yrket innebar, men hon hade inte tänkt att det var något hon ville göra förrän en kompis tipsade om utbildningen som hon fick upp ögonen för sömnad och tapetsering.
- Jag kände redan efter första veckan att det här är rätt! Jag tycker om att få följa processen från skiss till färdig produkt, säger Miranda.

 

Miranda Axelsson och hennes handledare Veine står och tittar på tyger

Miranda får hjälp av handledaren Veine att hitta tyg. Foto: Anita Berlin

Inriktningen på tapetsering/sömnad på Hantverksprogrammet är en lärlingsutbildning, vilket innebär att Miranda är ute på möbelföretag mer än vad hon hade varit ifall hon hade gått ett annat yrkesprogram. Miranda går i skolan från måndag till onsdag och under torsdagen och fredagen är hon ute på en arbetsplats. Hon berättar att hon har haft lätt med de teoretiska ämnena men att det praktiska ändå slår högre. När hon är ute på sin arbetsplats vet hon att hon är på ett och samma ställe och behöver inte hoppa mellan olika klassrum.
- Just nu är jag på Materia. Det är riktigt bra och här har jag fått se alla stegen när en klädd möbel skapas. Mina handledare och de andra på Materia är så bra på att få oss som är ute på APL att känna oss hemma! berättar Miranda.

 

Monica handleder Miranda vid symaskinen

Monica handleder Miranda vid symaskinen Foto: Anita Berlin

Det är tydligt att Miranda trivs med utbildningens upplägg. Först får hon handledning och sedan får hon uppgifter att lösa. Hon berättar att hon snart kommer att få börja att arbeta med orderbeställningar, vilket hon tycker känns både nervöst och spännande.
- Det känns riktigt bra att de litar på mig och samtidigt känns det nervöst att det ska ut till kund!
Miranda berättar att hon känner ett lugn när hon är ute på företaget. Hon menar att hon jobbar med en möbel och när dagen är slut vet hon att hon under morgondagen fortsätter där hon slutade.
- Jag kan gå hem och behöver inte tänka på det som jag jobbade med. Det gillar jag.

Att hennes slit ger resultat har hon fått veta. När hon träffar andra anställda på Materia har de sagt att de hört gott om henne och att hon arbetar bra.
- Sånt stärker verkligen ens självförtroende! Säger Miranda Axelsson.

Läs mer om Hantverksprogrammet!