Stina, Alexander och Pauline är tre av årets tävlande från NA18 som deltog i årets kvalomgång.

Matte SM

I tisdags var det dags för skolornas årliga matematiktävling. 9 stycken deltagare fanns på plats när kvalomgången i årets Matte SM ägde rum på Holavedsgymnasiet, under förmiddagen, denna svala oktoberdag.

Tävlingen vänder sig till dig som gillar matematik och tycker om att utmana dig själv. Alla som deltar tävlar om en resa till Cambridge och sex personer blir utvalda att respresentera Sverige i den internationella matematikolympiaden där man tävlar mot lag från över hundra andra länder.

Efter kvalet går cirka 25 elever vidare till finalen i november. Där koras den svenska mästaren som även vinner resan till England. Alla 25 finalister får sedan distansträning och specialtränas av universitetslärare. 20 av dessa fortsätter att tävla i nordiska matematiktävlingen. I april får ungefär hälften av finalisterna åka till det årliga träningslägret hos Brummers & Partners där mycket matematik står på schemat.

Under maj presenteras de sex elever som får representera Sverige efter en lagfinal mellan de bästa skolorna. I juli träffas alla länder under ett träningsläger i Danmark i direkt anslutning till OS-resan.

Några av de elever på Holavedsgymnasiet som genomförde tisdagens prov var Alexander Nyström, Stina Ljungren & Pauline Ljungren. För dem är det självklart att man kan tävla i Matematik.
–Jag valde att vara med för att jag tycker att det är roligt med matte och för att jag vill utmana mig själv förklarar Pauline och de andra instämmer till varför de deltog i denna kvaltävling.

Alexander anser inte att matematik behöver vara ett favoritämnen för att man ska delta i denna tävling utan tycker att det är en rolig grej och ett sätt att utmana sig själv.
–Det är inte samma press som vid ett vanligt prov och man har möjlighet att vinna roliga priser.

Eleverna, som läser första året på Naturvetenskapsprogrammet berättar att det var mycket problemlösning i årets prov. Om man inte kände till det matematiska tillvägagångssättet för räkna uppgiften så kunde man lösa en del genom att tänka logiskt.
–Matematik handlar mycket om logiskt tänkande och man kan lösa mycket genom att fundera på olika tillvägagångsätt för att komma fram till ett svar förklarar Stina.

Vi håller tummarna för alla som representerade Holavedsgymnasiet i denna tävling och om du vill testa dina mattekunskaper så kan du gå in på mattetavling.se och kika under tidigare kvaluppgifter. Nästa år kan det vara du som representerar Sverige i den internationella matematikolympiaden.

foto: Milou Areland