Louise berättar om uppdraget i FN

Under fredagen besökte Louise Burenby sin gamla gymnasieskola, Holavedsgymnasiet, och eleverna i SA17 för att berätta om sitt spännande uppdrag som Sveriges ungdomsrepresentant i FN

Det är sju år sedan Louise Burenby tog studenten från Holavedsgymnasiet där hon gick Samhällsvetenskapsprogrammet och mycket har hänt sedan dessa. Med en kandidatexamen i Mänskliga rättigheter i bagaget har Louises fokus legat på ungdomsfrågorna. Redan under sin utbildning i Lund gjorde hon sin praktik inom organisationen Tamam som är en organisation som hjälper unga människor att hjälpa varandra. Vänskap utan gränser är organisationens slogan och något som är mycket viktigt för Louise. Under 2019 tog Louise det stora steget att ansöka om att bli Sveriges ungdomsrepresentant i FN. Hon blev nominerad av Tamams rikstyrelse och 2020 tillsattes Louise av LSU- Sveriges ungdomsorganisationer till vår ungdomsrepresentant i FN.
– När jag läste om uppdraget första gången för ett par år sedan kände jag mig rädd för att söka och tänkte att jag nog inte var kvalificerad, men nu när jag såg att det var sista året som jag hade rätt att söka uppdraget som ungdomsrepresentat kände jag tvärtemot mot tidigare. Jag har mycket erfarenhet och perspektiv att förmedla! säger Louise Burenby.
Hon berättar att det kändes stort att bli tilldelad detta uppdrag och nu väntar en tid av spännande arbete där Louise ska samla in ungas behov och vilka problem unga möter i samhället idag. Den informationen ska hon sedan förmedla vid FNs olika möten. Hon skulle deltagit vid en kvinnorättskonferens, men den ställdes in på grund av det nya coronaviruset.

När hon besöker eleverna som läser samhällsinriktningen på Samhällsvetenskapsprogrammet så säger hon uttryckligen till eleverna att de ska lita på sig själva och våga ta chansen. Hon upplevde själv under studietiden att hon kände sig osäker bland de andra studenterna vars föräldrar som jobbade som diplomater, hade bott i sju olika länder och talade många olika språk. Nu ser hon tillbaka på sin uppväxt i en småstad med stolthet, något hon gärna vill dela med sig av.

Eleverna i SA17 lyssnar uppmärksamt när Louise berättar om sin utbildning och hur hon jobbat efter studierna och när Louise har berättat om allt detta duggar frågorna tätt. Eleverna är nyfikna på hur Louise håller sig till svensk flyktingpolitik, hur hon upplevde studietiden och hur ungdomsverksamheten ser olika ut beroende på var du bor i världen. När eleverna har fått svar på sina frågor är det Louise Burenbys tur att ställa frågor.
– Hur delaktiga upplever ni er i samhället och ser ni er möjlighet att påverka samhällsutvecklingen och er närmiljö? undrar Louise.
Vidare undrar hon även vilken samhällsfråga som är viktigast för eleverna. Eleverna känner att det finns goda chanser för dem att kunna påverka och att det handlar om att ta chansen genom engagemang i föreningar och olika organisationer. När det kommer till den viktigaste samhällsfrågan kommer många bra svar fram.
– Det känns som om det är stor osäkerhet i världen med tanke på krig och teknisk utsatthet, så det känns som om den viktigaste samhällsfrågan är hur vi når fred och trygghet, säger Alexander Tell.
De andra klasskompisarna håller med och lyfter andra viktiga frågor, så som integration, segregation, jämlikhet och säkerhet.

Vi önskar Louise stort lycka till med uppdraget och ser med spänning fram emot det tal hon ska hålla inför tredje generalförsamlingen i september i år!

Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet!

Louise Burenby står i ett klassrum framför eleverna i SA17A och berättar om sina studier i Lund.

Louise berättar om studierna i Lund och hur de påverkade henne. Foto: Anita Berlin