Linus skapar konst med socker och choklad

Linus Lundvik, som gick Restaurang- och livsmedelsprogrammet studerar vid Culinary Arts Academy i Luzern, Schweiz och är snart klar med utbildningen då han vill testa sina vingar, helst på plats i Schweiz.

Tog steget att plugga i ett annat land

Linus Lundvik har fullt upp på konditoriet Zuckerpuppa, som på svenska betyder sockerdocka, i Schweiz där han gör sin slutpraktik. Hösten 2020 åkte Linus ner till Luzern för att studera vid Culinary Arts Academy med inriktning Pastry and Chocolate.
– Det var väldigt nervöst att åka ner på egen hand, men jag förstod ganska snart att de flesta som kom dit kände exakt likadant, berättar Linus.
Linus berättar att lärarna och de anställda var väldigt duktiga på att få de nya eleverna att känna sig som hemma vilket var uppskattat. Det var till och med så många andra svenska studenter som började så man kunde få en svensk rumskompis om man önskade.

Tipsades om utbildningen av studie- och yrkesvägledare

Linus har studie- och yrkesvägledaren Inger Johansson att tacka att han hittade utbildningen. Han berättar att Culinary Arts Academy är ett stort utbildningsföretag som finns representerade i flera olika länder.
– När Inger åkte på den årliga SACO-mässan träffade hon sverigerepresentanterna för skolan och så tipsade Inger mig när vi pratade om vad man kunde göra efter gymnasiet.
Han tyckte att utbildningen lät spännande men tänkte först att han skulle läsa i Sverige, men på grund av att Sverige inte kan säkra att man kan läsa alla terminer i Sverige så valde han istället den väl inarbetade utbildningen i Luzern. Att få flytta till en ny stad och dessutom gjorde upplevelsen något alldeles extra.
– Det kändes mäktigt att få vara i ett annat land och plugga!

Försprång tack vare Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tack vare sin gymnasieutbildning hade Linus ett försprång när det väl var dags att komma igång med utbildningen. Han tycker att han fick en god grund att stå på och en insikt i hur det är på ett konditori efter sin lärlingstid på Wienerbageriet.
– Jag kunde hoppa över första terminen eftersom jag hade gått Restaurang och livsmedelsprogrammets inriktning Konditori/bageri och gick istället på andra terminen.
Där utmanades han ordentligt i det konstnärliga skapandet i köket. Med lärare som vunnit i Choklad-VM och med michelinstjärnor i bagaget var ribban högt satt. Även om de blivit utmanade så har han hela tiden tyckt att utbildningen varit rolig. Linus berättar att de hade en chokladtävling där de fick tolka temat Love Luzern där han skapade Luzerns stadsvapen helt i choklad.

Drömmer om att jobba i Schweiz

Sista året på utbildningen är en ettårig lärlingsperiod. Han är sen april på ett konditiori i den lilla orten Naters i Schweiz där han har fått ta stort ansvar i köket.
– Jag tycker att det här har gjort mig säkrare i mig själv. Jag får jobba med problemlösning och stresshantering, vilket jag tycker att jag fixar bra, berättar Linus.
I slutet på mars är han färdig med utbildningen och hoppas på att kunna stanna kvar i Schweiz. Han berättar att byråkratin i Schweiz är komplicerat och det är inte helt enkelt att komma in i första taget och därför vill han inte gärna släppa taget.
– Jag har ju fått många vänner här nere och trivs riktigt bra. Helst skulle jag vilja varva att jobba i Sverige och Schweiz, då får jag det bästa av två världar, säger Linus Lundvik.

Här kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet!

En trevåningstårta med guldpärlor dekorerad med en skylt där det står Mr and Mrs

Här är en av de många bakverk som Linus gjort under sin praktik på Zuckerpuppa. Foto: privat

Luzerns stadsvapen i choklad

Här är Linus bidrag i tävlingen Love Luzern. Chokladstatyn föreställer Luzerns stadsvapen. Foto: privat