Levde de verkligen så lyckligt?

Under torsdagen spelade eleverna på Estetiska programmets teaterinriktning upp pjäsen Och Så Levde De Lyckliga, skriven av Manda Stenström för Holavedsgymnasiets elever och idag tar de pjäsen till festivalen Länk 2018.

Alla sagor slutar ju lyckligt, men hur är det egentligen? Just detta handlade esteternas föreställning Och Så Levde De Lyckliga av Manda Stenström. Publiken får träffa Snövit, Askungen och Ariel med sina prinsar efter en svår olycka i gruvan där alla dvärgar utom Butter och Prosit dör. Hur ser det egentligen ut med de lyckliga tu? Kanske inte så lyckliga och är dessa rara prinsessor verkligen så rara som de ger sken av. Pjäsen lyfter många frågeställningar kring sagors dramaturgi och lämnar inte publiken orörd.

Eleverna har under längre tid arbetat med pjäsen som ingår i projektet Länk, ett samarbete mellan Riksteatern och skolor och amatörensembler. I projektet Länk finns ett antal nyskrivna pjäser av etablerade manusförfattare som elever och amatörskådespelare kan välja mellan. Pjäserna är cirka en timme långa och har många roller som tar ungefär lika mycket plats för att passa denna typ av ensemble. Sedan är det upp till varje ensemble att göra sin egen tolkning.

I projektet finns flera festivaltillfällen inplanerade och under fredagen kommer eleverna åka till Växjö för att spela upp pjäsen för andra teaterensembler och se de andras föreställningar. Däremellan kommer eleverna även få delta i workshops tillsammans med professionella skådespelare.
– Det är ett jättebra sätt att knyta samman skolan och professionella skådespelare och kulturarbetare, säger Åsa Tjäder Brodd, som undervisat eleverna och drivit projektet på Holavedsgymnasiet.

Vill du läsa mer om Estetiska programmet? Tryck här!