Klimatvecka ökar medvetenhet kring svinn

Den 4 september körde Klimatveckan igång. På Holavedsgymnasiet valde naturkunskapslärarna Manijeh Rafiei Milajerdi och Martin Tell att arbeta med miljöfrågor på ett nytt sätt och skolveckan avslutades med en second hand-försäljning.

Under veckan som har gått har eleverna på Holavedsgymnasiet kunnat fördjupa sig i hur vår konsumtion påverkar klimatet genom utställningar i Hangaren. Naturkunskapslärarna Manijeh Rafiei Milajerdi och Martin Tell ville uppmärksamma eleverna på klimatveckan som pågår mellan den 4 september och 10 september. Skolveckan avslutades med en second hand-butik i Hangaren där elever och personal har fått lämna in saker till försäljning.
– Det här är ett sätt ge eleverna en ögonöppnare för second han och att saker kan få en ny ägare när man själv tröttnat, säger Martin Tell.

Annie Gado säljer en bok till Malin Andersson

Elever som läser naturkunskap 1b har fått arbeta kring olika områden inom temat klimat där källsortering och konsumtion har varit några av dessa områden.
– Vi har tittat på hur man arbetar med sortering och hur man ska sortera hemma, men mina föräldrar hade bra koll på det där märkte jag, säger Elsa Dufmats medan hon och klasskompisarna Sarah Alduaifi och Ida Lernedal sorterar kläderna som kommit in till second hand-försäljningen.

Insamlingen till Second hand-försäljningen gick lite långsamt till en början.
– Ja, vi var lite oroliga att det inte skulle finnas så mycket att sälja, men i slutet fick vi in mycket, säger Manijeh Rafiei Milajerdi.
Under fredagen fylls Hangaren med köpsugna elever och personal medan de invovlerade eleverna ser till att priserna tydligt syns och att allt ligger i ordning.
– Det här är bra! Pengarna vi säljer för går ju till en bra sak, säger Annie Gado som precis sålt en återbrukad vara.
Martin berättar att de pengar som kommer in under fredagen skänks till välgörenhetsorganisationen Röda Korset och att det som inte säljs lämnas in till Erikshjälpen så att de i sin tur kan sälja vidare sakerna.

Manijeh Rafiei Milajerdi är en av lärarna som varit engagerad i Klimatveckan

Martin Tell och Aziz Rahimi diskuterar en elektronikpryl som är till försäljning