Julia studerade vid Rymdforskarskolan på Esrange

Julia Klint har siktet inställt på rymden och tar alla chanser hon kan få för att lära sig mer om astropartikelfysik. I somras deltog hon i Rymdforskarskolans sommarutbildning på Esrange i Kiruna.

Julia Klint går andra året på Naturvetenskapsprogrammet på Holavedsgymnasiet. I våras, när Julia fortfarande gick i ettan, berättade Julias biologilärare Anna-Lena om en utbildning på Rymdforskarskolan på Esrange i Kiruna. Julia hajjade till på en gång.
– Det här är så jag! Jag kände att det här måste jag vara med på, berättar Julia.
Efter ett meteorregn för tre år sedan väcktes Julias intresse för rymden, så när det här tillfället dök upp var hon snabb att skriva ihop sitt CV, personligt brev och skicka ansökning till Rymdforskarskolan. När antagningsbeskedet kom med positivt besked kände sig Julia taggad.

Det blev tio intensiva dagar uppe i Kiruna under sommaren. Vid utbildningen fick de lyssna på intressanta föreläsningar, utsattes för utmanande laborationer, lära sig mer om exoplaneter (planeter utanför vårt solsystem) och även besöka Institutet för Rymdfysik. Bland de häftigaste sakerna som de fick göra var när de sköt upp modellraketer, som de tidigare fått bygga, från Esranges ballongflygplan.
– Det är inte alla som fått göra det!
Att hennes intresse är stort råder det inga tvivel om. Den 10 september startade hon upp föreningen Unga Astropartikelfysikföreningen som redan nu är uppe i 53 medlemmar.

När Julia ser tillbaka på tiden uppe i Kiruna så tycker hon att det bästa var att få träffa alla andra duktiga studenter som delade samma intresse.
– Jag lärde känna en tjej på utbildningen som gillade samma saker som jag och nu skriver vi gymnasiearbetet ihop, säger Julia.
Trots att henne rapportpartner inte går på samma skola eller samma årskurs har de hittat en strategi för hur gymnasiearbetet ska gå till. Varannan vecka åker Julia Klint upp till Stockholm för att läsa en kurs om kosmisk strålning på Vetenskapens hus tillsammans med sin labbpartner. Inom denna kurs gör de sitt gymnasiearbete.
– Vi skickar upp en ballong i atmosfären för att mäta antalet myoner, som i sin tur kan berätta om bland annat solens aktivitet, förklarar Julia.

Även om Julia brinner för rymden och astropartikelfysik så vill hon inte stänga några dörrar. I höstas sökte hon stipendium för Linnédagarna i Örebro.
– Under fyra dagar fick vi lyssna på föreläsningar inom biologi och även delta vid olika exkursioner i naturen kring Örebro, berättar Julia.
Hon vill inte missa en chans att få lära sig mer om de naturvetenskapliga ämnena, så därför kommer hon även att söka stipendium för att kunna delta vid Berzeliusdagarna där hon får fördjupa sig i kemi och senare kommer hon åka på 5-Tek där hon ska delta i workshops med fokus på teknik.
– Man vinner så mycket på att åka på sådana arrangemang. Man lär sig så mycket nytt och samtidigt lär man känna så många nya människor, vilket verkligen öppnar dörrar! Alla borde ta chansen, säger Julia Klint.