Hugo tog hem SM-guld i boxning

Hugo Pettersson, som går första året på Samhällsvetenskapsprogrammet, boxades i svenska mästerskapen i boxning i helgen. Med sig hem i bagagen fick han ett SM-guld.

Det har varit ett händelserikt år för Hugo Pettersson. I höstas började han gymnasiet, en stor omställning från högstadiet och i helgen kammade han hem SM-guld i boxning. Det har varit minst sagt spännande!

Hugo Pettersson tävlar för Team Mjölby BK och kallas, på Svenska Boxningsförbundets hemsida, för skräcken från Mjölby, men egentligen är han från Boxholm. Han har boxats i sju år och har haft stora framgångar inom sporten och förväntningarna på Hugo var höga. Det var många anmälda kämpar i hans viktklass, vilket innebar att Hugo fick gå tre matcher och lyckades riktigt bra.
   –De två första matcherna var klara redan i första ronden när domaren stoppade för teknisk knock-out, berättar Hugo Pettersson.
   Den sista matchen var den tuffaste och Taher Ibrahimzad bjöd på tufft motstånd, men i tredje ronden avgjorde Hugo matchen till sin fördel och resultatet blev ett SM-guld i ungdomserien. 
   – Jag kände att jag styrde matchen, men han var både farlig och tuff. En värdig motståndare, säger Hugo.

När Hugo var nio hade han ratat lagsporter som bandy, fotboll och hockey. Han kände själv att han inte var bra på det och han tävlade hellre individuellt. Han var ganska blyg som nioåring och hans föräldrar trodde nog att det inte skulle bli så långvarigt när han testade på boxning. Sporten passade honom perfekt.
   – Jag gillar inte att förlita mig på andra utan tävlar hellre själv. Då har jag bara mig själv att skylla om det går fel, säger Hugo.
   Han menar att det gäller att anpassa sig till spelet, för spelet kommer aldrig att anpassa sig till dig. Kanske kan detta vara anledningen till att det har gått så bra för Hugo. Han säger att han försöker hela tiden att anpassa sig efter vem han möter. Om han upptäcker att spelet inte funkar kan han spela helt annorlunda i nästa rond. Att ha förmågan att anpassa sig ser han som något som han använder sig av, även i livet utanför boxingringen. Det är precis som att börja gymnasiet. Det är inte likadant som tidigare och då gäller det att anpassa sig så man lyckas så bra som möjligt.

Nu ser Hugo fram emot ett skönt jullov då han ska vila ut. Han menar att pressen är stor, men att det är han som lägger pressen på sig själv.
   – Det är en mentalt ansträngande sport. När jag kommer hem efter en helg med tävling så känns det som om man pluggat inför ett svårt prov, säger Hugo Pettersson.