Hantverksprogrammet utökar sina platser

Till hösten 2020 kommer det att finnas ytterligare två platser för eleverna på Holavedsgymnasiets Hantverksprogram med finsnickeri som inriktning. En glad nyhet tycker både lärarna på programmet och branschen.

Enligt Trä- och Möbelföretagens rapport, framtaget av Prognoscenter, ser de inom branschen att det behöver rekryteras strax under 6 000 personer de närmsta fem åren. Att hitta personal med rätt kompetens har inte varit lätt då det bara finns ett fåtal skolor som fortfarande har ett Hantverksprogram med inriktning finsnickeri. Holavedsgymnasiet är en av få skolor med denna inriktning och i dagarna kom uppgifter om att man utökar inriktningen finsnickeri med två platser.
– Vi ser att trenden vänder och att fler unga får upp ögonen för finsnickeri, vilket är kul! säger Jonas Andersson som är en av lärarna på Hantverksprogrammet.
Jonas berättar att det i nuläget är fullt på programmet, så det två nya platserna blir ett bra tillskott och utbildningen blir mer lönsam.

Emil Jacobsson går första året på Hantverksprogrammets inriktningfinsnickeri och känner att utbildningen är rolig. Uppgifterna känns roliga och lärarna är också bra, vilket gör att Emil trivs bra med sitt val av utbildning. Inom sin inriktning tycker han bäst om CNC-programmeringen.
– Det är roligare att få hålla på med det här än att sitta i skolbänken hela dagar, säger Emil Jacobsson.
Vad han ska göra i framtiden är fortfarande oklart, men utsikterna ser lovande ut om man tittar på branschens behov av utbildad arbetskraft.

På Trädesign i Tranås ser man positivt på att man väljer att satsa på utbildningen och menar att elever som väljer att utbilda sig inom området har goda chanser i arbetslivet i framtiden.
– Vi ser framför allt gärna att fler utbildar sig inom CNC-programmering, då det finns ett stort behov av kunnig personal inom detta område, säger Katarina Börjesson.

(på bilden fr.v. Bengt Madsen, Anton Andersson, Emil Jacobsson, Nazer Hosseini och Jonas Andersson. Foto: Anita Berlin)

Här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet!