Hanna valde en annan väg än kompisarna

Hanna Fält arbetar på Mattias Bygg som plattsättare och är glad att hon valde Bygg- och anläggningsprogrammet när det var dags att välja till gymnasiet.

Gillar variationen i yrket

Det är sju på morgonen och Hanna Fält är i full gång att skära till kakelplattor som ska upp på väggarna i ett badrum som renoveras. Hon har precis blivit klar med tätskiktet, något som hon tycker är den roligaste biten med plattsättning.
– Det är ett väldigt varierande yrke, vilket känns kul. Man kanske tänker att det bara är att sätta upp kakel på väggarna, men det är så många olika steg, berättar Hanna Fält.
Det inte bara arbetssättet som varierar utan Hanna tycker att mycket av variationen ligger i att inget badrum är det andra likt. Kunderna vill ha olika saker och på så vis blir det aldrig tråkigt.

Gick sin egen väg när det kom till gymnasieval

Det är nu tre år sen Hanna tog studenten från Bygg- och anläggningsprogrammet på Holavedsgymnasiet. Hanna tycker att det är lätt att påverkas av kompisarna, men själv kände hon att kompisarnas val av gymnasieprogram inte alls överensstämde med hennes intressen.
– Jag visste att jag ville jobba praktiskt och att jag ville komma igång och arbeta direkt efter gymnasiet, säger Hanna.
Hon valde Bygg- och anläggningsprogrammet och fick lära sig mer om de olika yrken som finns inom branschen och fastnade för just plattsättning. Skoltiden minns Hanna som rolig och att hon var ensam tjej på programmet var inget som störde henne.
– Det kändes annorlunda först, men vi hade så bra sammanhållning i klassen. Jag funderade nog aldrig på att jag var ensam tjej.

Lika nöjd nu som då

Efter tre år känner Hanna Fält fortfarande att valet av gymnasieprogram känns helt rätt. Hon tycker om att jobbet är socialt och att hon får träffa nya människor hela tiden.
– Som plattsättare så får man ju se snabba resultat, vilket jag tycker är kul!
Hanna berättar att arbetet som en plattsättare gör blir synligt på ett helt annat sätt än det underarbetet som de andra hantverkarna får se när det kommer till badrum.
– Jag tycker om skapandet i arbetet och att få göra kunderna glada, tillägger Hanna Fält.

Tryck här om du vill läsa mer om Bygg- och anläggningsprogrammet!

En plattsättare står i ett badrum och är på väg att skära en kakelplatta