Ali Adeeb är eleven bakom årets fotbollsturnering i Idrottshuset. foto: Milou Areland

Futsal med glädje

En fotbollsturnering anordnades i torsdags av IM där 11 anmälda lag gjorde upp som vem som behärskade inomhusfotbollen på bästa sätt.

Ali Adeeb är den som har organiserat fotbollsturneringen och han sitter även i sekretariatet denna dag. Han berättar att han har tidigare erfarenheter av denna typ av arbete.
— Jag har anordnat andra turneringar tidigare, som har varit mycket större än denna, och jag tycker att det är roligt.
Engagemanget syns tydligt då Ali har fullt fokus på vad som sker under matcherna och på hans sätt att lösa problem som uppkommer under dagen. Det syns att han trivs i sitt arbete som ansvarig och de andra eleverna lyssnar uppmärksammat på det som han säger.

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare. Ordet kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Futsal är ett teleskopord av portugisiskans futebol de salão (och spanskans futbol de salón). Man spelar med en inomhusfotboll som inte har samma studs som den man använder utomhus.

En av dagens domare är Mukhtar och han har koll på läget då han hittills dömt 55 fotbollsmatcher. Han har en prydlig domarklädsel och rör sig vant på planen under matcherna. Många avblåsningar blir det under varje match sporten är snabb och fysisk. Med mycket folk på läktaren och en hård konkurrens om bollen blev denna dag innehållsrik på olika sätt. Ingegerd Polbring, lärare på IM berättar om sin reflektion under dagen.
—Det är kul att se elever, som inte än kan hantera det svenska språket, sprida sån glädje på planen där dom känner en tillhörighet och gemenskap. Här känner dom sig starka och det skapar en trygghet. Det är ren lycka att få se hur dom lyser upp! Extra glad blev hon då det var hennes klass som stod som segrare.

Vinnarlaget blev A2A1 där också dagens bästa utespelare Nosrat och dagens bästa målvakt Nasim fanns med. Laget fick en pokal och fick höra folkets ljubel från läktaren.

För de elever som inte ville spela Futsal så pågick det en 5-kamp i Stadshusparken under dagen och det vinnande laget blev HIP som fick ta emot en pokal och applåder för deras fina insats under dagen.

Mukthar gör sig redo för att dömma dagens första match. foto: Milou Areland

Alla elever bidrog med glädje och en sann tävlingsanda som fyllde Idrottshuset denna dag.
foto: Milou Areland

Laget som vann Futsal 2018 bestod av följande spelare. Från vänster: Qasem, Sherabbas, Siad Omar, Nosrat, Nasim och Ramazan.
foto: Ingegerd Polbring

Vinnarna i 5-kampen. Från vänster: Paipalin, Hibo och Iqbal.
foto: Kerstin Löfgren