FT ser ljust på elbilsutbildning

Under förra veckan kom beskedet att TUC Sweden fick tillstånd att starta elbilsutbildning. På Holavedsgymnasiets Fordons- och transportprogrammet ser man bara fördelar med den kommande utbildningen.

Det har hänt mycket de senaste åren på Fordons- och transportprogrammet med inriktningen Personbilsutbildning på Holavedsgymnasiet. I april 2018 firade elever och personal det nya trepartsavtalet som slöts med Volvo Cars och Skobes Bil.
– Det var en viktig utveckling för oss. Med stödet av Volvo Cars och Skobes har vi, bland annat, fått möjlighet att ta del av den senaste tekniken och kan på så vis lära ut om detta till våra elever, berättar Thomas Grahn som undervisar på programmet.

Året därpå, 2019, firades det på programmet igen! Då hade Fordons- och transportprogrammet blivit certifierat Motorbranschcollege. För att bli Motorbranschcollege ställs en rad olika krav på utbildningen, så som nära samarbete med de lokala bilföretagen som ska säkra kompetensförsörjningen och god kompetensutveckling av yrkeslärare.
– Det är särskilt utvalda gymnasieskolor som får erbjudande att bli Motorbranschcollege, vilket känns extra roligt för oss. Vi har helt klart sett att detta påverkat söktrycket, säger Thomas Grahn.

Nu kom nyheten att TUC Sweden får tillåtelse att starta Elbilsutbildning i Tranås, något som både branschen och lärarna på Fordons- och transportprogrammet ser ljust på.
– Det är mycket positivt för Tranås att få denna utbildning och för dem som väljer Fordons- och transportprogrammet på Holavedsgymnasiet, som dessutom är MBC-certifierade och har det unika samarbetsavtalet med Volvo Cars blir detta ett dragplåster, säger Tobias Skobe som är ägare och servicemarknadsansvarig på Skobes Bil.
Thomas håller med och ser bara fördelar med att TUC Sweden satsar på branschen då arbetskraften verkligen är eftersökt.
– Om man söker till Holavedsgymnasiets MBC där vi har just personbilsutbildningen så finns det efter gymnasiet fler vägar att gå. Antingen direkt ut i arbetslivet eller att läsa vidare på Elbilsutbildningen inom samma kommun, säger Thomas Grahn.

Murad Khodor går första året på Personbilsutbildningen och är mycket nöjd med sitt val av program. Han menar att en del andra program inte har samma tydliga utgång som Fordons- och transportprogrammet.
– Det känns skönt att jag vet att det finns arbete för mig i framtiden, säger Murad.
Han ser även fram emot att få gå ut på det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) lite längre fram.

Vill du veta mer om Holavedsgymnasiets MBC-certifierade Fordons- och transportprogram? Tryck här!

Murad Khodor känner sig mycket nöjd med val av utbildning. Foto: Anita Berlin