FT blir Motorbranschcollege

Fordons- och transportprogrammet har ansökt om att starta arbetet med att bli certifierat Motorbranschcollege (MBC) och fått klartecken om att köra igång. I onsdags hölls det första mötet med MBC-rådet.

I onsdags gick startskottet för Holavedsgymnasiets Motorbranschcollege (MBC), då skolan hade bjudit in till första mötet för MBC-rådet. Vid mötet fanns representanter från näringslivet, politiker, elever, lärare och skolledare på plats för att gå igenom kraven som ställs på ett motorbranschcollege. – Det känns verkligen jätteroligt att vi satsar stort och har stöd från branschen, berättar Tomas Grahn som undervisar på Fordons- och transportprogrammet på Holavedsgymnasiet.

I höstas skickade Fordon och transportprogrammet in sin ansökan om att bli Motorbranschcollege och har fått klartecken att köra på som Motorbranschcollege, och jobbar nu för certifiering vilket är en längre process.
– För att bli certifierad tittar man på att eleverna når examen och även på den genomsnittliga betygspoängen innan certifiering, förklarar Cecilia Axelsson som är rektor för Fordons- och transportprogrammet.

En motorbranschcollegecertifiering stärker samarbetet mellan motorbranschen och gymnasieutbildningen, något som alla parter ser som mycket positivt. Kraven för att bli certifierad är höga och Tomas tycker att det är bra. Vi säkerställer kvalitén och synliggör möjligheterna som finns inom yrket och att det i dag ses som statusyrke med höga tekniska krav. Genom samarbetet med Skobes Bil i Tranås har arbetet med MBC blivit möjligt.
– Det är viktigt att höja attraktionskraften när det kommer till biltekniker som yrke, säger Tobias Skobe, ägare och servicemarknadsansvarig för Skobes Bil.
Tobias Skobe tycker att MBC bidrar med att utbildningen kvalitetssäkras och att lärarna får den fortbildning de behöver för att följa med i teknikutvecklingen.

Under flera års tid har man inom motorbranschen i Sverige sett att allt färre utbildar sig till personbilstekniker, vilket leder till svårigheter när bilverkstäderna söker utbildad personal.
– Vi vill att fler unga ska få upp ögonen och se att detta är en bransch som både är utmanande och spännande. Teknikutvecklingen rör sig framåt i en rasande takt vilket gör personbilstekniker till ett spännande yrkesval, säger Ulrik Svärd som är lärare på Fordons- och transportprogrammet.
– Det ligger i allas intresse inom branschen, på lokal nivå, att när eleverna når examen att de har fått de förutsättningar de behöver för att klara arbetet som biltekniker, säger Tobias Skobe.

Vill du läsa mer om utbildningen? Tryck här!