Emma antogs vid prestigefulla Junior Academy

Emma Hårrskog är en av 28 svenskar som antagits vid Junior Academy, ett nätverk för unga intresserade av naturvetenskapliga ämnen. Tillsammans ska de på fritiden tävla i utmaningar som är baserade på de globala målen om hållbar utveckling.

Emma Hårrskog går andra året på Naturvetenskapsprogrammet och trivs som fisken i vattnet. De naturskapliga ämnena är precis i hennes smak och kanske är det därför hon fastnade för förslaget om att ansöka till Junior Academy.
–Det var vår lärare Anna-Lena Göransson som berättade om att gymnasieelever upp till 17 år kan söka till nätverket. Jag tyckte att det lät spännande, berättar Emma.
Junior Academy är ett nätverk skapat av New York Academy of Sciences och sammankopplat med universitet över hela världen.

Även om Emma är intresserad av teknik, kemi och biologi så var det faktiskt ett helt annat ämne som fick henne att våga ta steget och ansöka till Junior Academy.
– Jag hade bestämt mig att jag skulle förbättra min engelska och när det här dök upp tänkte jag att det skulle vara perfekt sätt att bli bättre på att både tala och skriva engelska.
När Emma väl hade bestämt sig tog hon kontakt med Anna-Lena för att be henne att skriva ett Letter of Recommendation.
–Jag kontaktade också min engelsklärare Ulrika för att få hjälp med det personliga brevet. Ulrika, läste igenom min ansökan och kom med feedback. Hon var otroligt stöttande och tog sig tid att hjälpa mig på sommarlovet, förklarar Emma. Jag har mina lärare att tacka för att jag kom med!
Det var inte ett helt enkelt uppdrag till att börja med. Att skriva en ansökan där man både ska höja sina talanger och lyfta sina svagheter var ganska svårt, tyckte Emma.
– Det kändes verkligen som en jobbintervju och här gällde det verkligen att sticka ut bland mängden.

Nog stack Emma ut ur mängden. I år blev drygt 1000 elever antagna från länder över hela världen och Emma fick det härliga beskedet att hon faktiskt gått vidare.
– Det känns som en otrolig möjlighet och sen blir det vad man gör det till. Jag vet inte vad jag vill göra i framtiden och med det här nätverket kommer jag få veta så mycket mer om hur man kan arbeta i framtiden. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med något inom STEM-ämnena, säger Emma.
Förkortningen STEM står för Science, Technology, Engineering, Math och det är precis det som Emma gillar och som Junior Academy grundar sig på.

När elever blir antagna till Junior Academy får de tillgång till ett nätverk där de kan hitta likasinnade över hela världen. Tillsammans bildar de lag på egen hand och tävlar i olika utmaningar som släpps varje år. När utmaningen släpps arbetar man intensivt några veckor på att ta fram en lösning. Lösningen bedöms av en jury utifrån samarbete och hur kreativ lösningen är. Den bästa lösningen och det lag som vinner får åka till New York för prisutdelning.
–Jag har precis kommit igång men jag har fått kontakt med en tjej i Egypten som jag troligtvis ska bilda lag med, så det känns bra.
Nu gäller det att hitta de andra lagkamraterna. Den 19 oktober släpps den första utmaningen och Emma ser med spänning fram emot tävlingen. När ett lag ger sig in i en tävling kan de bli tilldelade en mentor beroende på inom vilket område som de väljer att tävla i. Det känns spännande att få hjälp av experter inom STEM, något som inte alla får annars. – Det känns som ett bra sätt att ta reda på vad man kan jobba med i framtiden.
Har hon tur kan hon till och med bli tilldelad en nobelpristagare som mentor.

Nu är det inte långt kvar till första utmaningen och Emma vet inte riktigt vad hon har att vänta, men ser fram emot det med spänd förväntan. Det börjar bli bråda dagar för Emma att hitta de rätta lagkamraterna.
–Jag hoppas att kunna hitta andra som delar samma vision, säger Emma Hårrskog.

Här kan du läsa mer om Naturvetenskapsprogrammet!