Elever normstormar Smatten

Regnbågsveckan 2020 har gått till ända men än kan tranåsbor njuta av den konst som elever på Holavedsgymnasiet ställer ut i Smatten, bredvid Tranås Stadsbiblioteks ingång. Utställningen handlar om normerna i samhället.

Under årets Regnbågsvecka har elever på Holavedsgymnasiet, främst Estetiska programmet varit aktiva inom många projekt. Estetiska programmet var med vid invigningen av Regnbågsveckan och bjöd på både dans och teater. I biblioteket underhöll musikesteterna och tranåsborna bjöds även på en överraskning när danseleverna på Estetiska programmet anordnade en flash mob på Tranås torg.

Även elever på andra program engagerades i veckans program. Eleverna som läser bild som individuellt val och esteteleverna som läser kursen Konstarterna i samhället fick jobba med foto som konstform och ifrågasätta samhällets normer som sedan mynnade ut i utställningen Normstorm. Utsällningen fanns att beskådas i Smatten uppe på Storgatan, men nu har den flyttat ner till skolan.
– Att ta en bild tar ju ingen tid men här har vi lagt ner mycket tid på tankeprocessen. Eleverna har fått diskutera de normer som finns i samhället och hur de påverkas av dessa. Sedan har de fått jobba väldigt fritt kring temat, berättar Lars-Erik Strand som undervisar i bild på Holavedsgymnasiet.

Emilia Ugrinivska Karlsson och Amina Poljak (på översta bilden) samarbetade kring uppgiften och diskuterade sminkets roll bland unga.
– Många har väldigt höga förväntningar på hur man ska se ut och en del går upp väldigt tidigt för att hinna med att sminka sig innan de ska till skolan. Det är stor press på unga och det här är en del av det, förklarar Emilia.
Emilia och Amina började med en skiss för att sedan ta en bild utifrån den skiss de hade gjort. De andra som läser bild bidrog med sina alster. Därefter fick Amina och hennes kursare, Moshda Khorosh vara med att sätta upp bilderna i Smatten.
– Det var jätteroligt att få vara med och bestämma hur bilderna skulle sitta. Moshda och jag hade stor frihet i att bestämma hur utställningen skulle formas.

Tre elever i ett klassrum ler in mot kameran. Två pojkar sitter vid bordet medan en flicka står bakom dem

Fr. v. Elias Svensson, Lova Viskonts och Elias Jönsson. Foto: Anita Berlin

Även Elias Svensson, Lova Viskonts och Elias Jönsson samarbetade kring temat Normstorm. Precis som Emilia och Amina lyfte de normerna kring vårt utseende.
– Vi tycker att i dagens samhälle så är allt så perfekt och idealiserat, så vi kom på att vi kunde ta en barbiedocka och måla kirurgstreck, som om hon skulle in och skönhetsoperera sig, berättar Elias Jönsson.
Eleverna menar på att barbie är framtagen som "den perfekta kvinnan" som ingen kan se ut som, men inte ens barbie är nöjd med sitt utseende. De ville lyfta problematiken att det är näst intill omöjligt att känna sig nöjd.
– Alla är fina på sitt sätt och det är dumt att man ska hålla på att jämföra sig med andra, förklarar Lova Viskonts.
– De bilder som vi matas med på sociala medier är så tillrättalagda. För många tar det jättelång tid att ta en bild på sig själv innan man är så pass nöjd att man lägger ut den och då är det en mängd filter pålagda, berättar Elias Svensson.

En bild på en flickas ansikte där vänster ansiktshalva är osminkad och höger ansiktshalva är sminad

Emilia Ugrinivska Karlssons och Amina Poljaks bidrag till utställningen normstorm

En barbiedocka står mot en rosa bakgrund. Hon har streck målade på kroppen som visar hur hon vill bli skönhetsopererad. På bilden står texten Aldrig nöjd med stora bokstäver.

Elias Jönsson, Elias Svensson och Lova Viskonts bidrag till Normstorm