Eleverna på plats och med nyheter att se fram emot

Adam Karlsson och Ghani Wafa som går sista året på Fordons- och transportprogrammet har äntligen fått köra igång med närundervisning och har en hel del nyheter att se fram emot.

Tillbaka på plats

Denna vecka har Holavedsgymnasiet kunnat gå tillbaka till närundervisning, i alla fall när det kommer till eleverna som går sista året på gymnasiet. Ett välkommet inslag tycker eleverna på Fordons- och transportprogrammet där Adam Karlsson och Ghani Wafa går är detta uppskattat.
– Det är skönt att vara tillbaka och att få lite mer rutin på vardagen, berättar Adam Karlsson.
Eftersom Adam och Ghani går sista året på gymnasiet känns det extra viktigt att kunna vara på plats och få färdigt utbildningen så att de kan ge sig ut i arbetslivet. När de blickar tillbaka på de två och ett halvt år som har gått så känner de sig nöjda över att utbilda sig till biltekniker, ett yrke där de kommer att vara eftertraktade när de väl är färdiga.

Nyheter på Fordons- och transportprogrammet

Under tiden som eleverna på Fordons- och transportprogrammet ägnat sig åt distansstudier har det även hänt en del på plats. Under början av året har man, på programmet, investerat i ett felsökningsverktyg som öppnar dörrarna till alla bitillverkares programvara.
– Det är värdefullt att vi kommer åt originalprogramvara för att eleverna ska kunna serva alla bilar enligt konstens alla regler, förklarar Thomas Grahn som undervisar på Fordons- och transportprogrammet.
Vidare kommer eleverna även att få tillgång till en ny bensinmotor som används i undervsiningen, något som de får tillgång till tack vare Volvo Cars.
– Vi får ett stort stöd av våra samarbetspartners, så som Volvo Cars och Skobes Bil, vilket höjer kvalitén på utbildningen, förklarar Thomas.

Det pågående kvalitetsarbetet

Sedan 2018 har Fordons- och transportprogrammet varit ett certifierat Motorbranschcollege och för Ulrik Svärd och Thomas Grahn, som undervisar på programmet, har detta inneburit många fördelar och även en hel del förpliktelser.
– Fördelen, som vi ser det, är att vi får hjälp med undervisningsmaterial och tydliga mål att jobba mot, berättar Ulrik Svärd.
Under tiden som eleverna arbetat hemifrån har de hunnit med möten med representanterna för Motorbranschcollege, vilket alltid är väldigt givande, enligt Ulrik.
– Det är bra att man har en uppföljning, för vi är måna om att vi håller en hög standard när det kommer till utbildningen av framtidens biltekniker.

Här kan du läsa mer om Fordons- och transportprogrammet!

En person sitter i ett framsäte i en bil. I passagerarsätet ligger en uppslagen bärbar dator och ett felsökningsverktyg ligger på instrumentbrädan

Maraz Kerem Memo testar det nya felsökningsverktyget. Foto: Anita Berlin