Skolresa till Sarajevo

Eleverna på plats i Sarajevo

I lördags reste elever från Samhällsvetenskapsprogrammet ner till Sarajevo för att besöka Skolan för miljö och design. Under en vecka kommer de svenska eleverna få träffa de bosniska elever och resa till minnesplatser från Balkankriget.

Eleverna på Samhällsvetenskapsprogrammet har inom kurserna Internationella relationer, Historia och Medier och kommunikation rest till Sarajevo. Redan 2015 besökte elever från Holavedsgymnasiet den bosniska skolan för miljö och design i Sarajevo och under hösten 2015 kom de bosniska lärarna och eleverna till Tranås. Nu stod alltså en resa till Sarajevo på tur. Eleverna kommer att resa till Srebrenica, Mostar, OS-byn utanför Sarajevo och en mängd andra intressanta platser. Samarbetet med Skolan för miljö och design sprang ur ett projekt om Balkankriget. Dea kommer att få besöka platser som kom att spela stor roll i Balkankriget, men kommer även att få uppleva ett land som arbetar med att reparera ett land som varit i krig.

Under söndagen introducerades de svenska och bosniska eleverna för varandra och tillsammans upplevde de Sarajevo. De besökte den gamla delen av Sarajevo, där de fick se platsen där Franz Ferdinand sköts. Därefter besökte de Nationalmuseet som under lång tid varit stängt, men som i september 2015 öppnades igen.
   – Vi ser så tydliga kontraster här. Bredvid trasiga byggnader finns det nya moderna glasbyggnader, berätta Alva Karlborg som är en av de deltagande eleverna.

Gå till vår facebooksida för fler bilder!