Elever fick digital föreläsning om specialeffekter

Linnéa Petersson delade med sig, i en digital föreläsning, av hur man kan arbeta med specialeffekter i filmens värld för eleverna som läser kursen Digitalt skapande.

Linnéa Petersson tog studenten från Holavedsgymnasiet 2015 där hon läste mediainriktningen på Samhällsvetenskapsprogrammet. Efter gymnasiet reste Linnéa några år innan hon bestämde sig för att utbilda sig till kompositor, vilket hon nu arbetar som. Som kompositor arbetar hon med att lägga en sista hand på de VFX-effekter som används i filmskapandet. Linnéa fick upp ögonen för yrket under Holavedsgymnasiets lokala högskolemässa där hon träffade studenter från en utbildning i Eksjö. Hon studerade på I12s VFX-utbildning och fick praktikplats på det danska företaget Ghost där hon nu arbetar.

Under fredagen fick eleverna, som läser Digitalt Skapande, lära sig mer om vad det innebär att arbeta med specialeffekter i filmindustrin. Även om Linnéa inte kunde dela med sig av vad hon arbetar med för stunden, då det är hemligt, så kunde hon visa exempel på hur man skapar en värld som vi ser i till exempel Game of Thrones och berätta om vilka yrkeskategorier som gör vad. Linnea Petersson visade även hur man praktiskt kan jobba med en green screen för att lägga in olika element på ett trovrdigt vis i rörlig bild.

För eleverna blev detta en ögonöppnare för nya och intressanta yrken och en del kände även att detta kunde vara ett tänkbart yrke för framtiden.