Elever fick chans att fråga inför framtiden

I onsdags var det dags för Holavedsgymnasiets lokala utbildningsmässa. På plats fanns 20 olika aktörer inom utbildningsväsendet, men även andra myndigheter och organisationer som svarade på frågor om arbetslivet.

Dagen inleddes i aulan där Holavedsgymnasiets studie- och yrkesvägledare, Inger Johansson berättade om dagens aktiviteter, men även om vad högskolebehörighet innebär och även lite om särskild behörighet. Därefter fick eleverna lyssna till representater från de olika utbildningsformerna som finns tillgängliga för eleverna. Karin Holmbom och Magnus Ericsson kom från Sommenbygdens folkhögskola, Mattias Lind från TUC berättade om yrkeshögskoleutbildningar och om högskolestudier fick eleverna mer information om vid seminariepassen. Även Arbetsförmedlingen fanns på plats i aulan för att prata om arbetsmarknadsprognoser. Innan inledningen avslutades fick eleverna höra om de olika seminariepassen som fanns tillgängliga för elever i årskurs tre. Där kunde de välja bland högskolor och unviersitet, GoXplore och flera olika utbildningsaktörer.

Utanför aulan fanns en rad olika mässdeltagare på plats för att berätta om vilka möjligheter som finns tillgängliga för eleverna när de går ut gymnasiet.
– Det var intressant att få veta mer om de olika typer av utbildningar som finns, för jag har inte haft koll på vad det är för skillnad på dem, berättar Matilda Magnusson som kikar runt vid mässtorget.
David Petersson håller med Matilda om att det var mycket nytt som presenterades. Efter presentationen i aulan ville David veta mer om livet som student vid högskolorna och universiteten medan Matilda ville besöka Försvarsmakten, något som hon alltid varit intresserad av. Matilda och David syns på bilden högst upp.

Många av eleverna kände att dagen gav bra tillfälle att ta reda på vad som finns att göra efter att studierna på gymnasiet är klara.
– Jag tänker söka högskole- och universitetsutbildningar i höst, så jag tyckte att det var intressant att träffa studenter som kunde berätta om studentlivet, berättar Hugo Axelsson.
Emma Lindwall tyckte att informatioen om utomlandsarbete var intressant och tyckte att informationen visade att det inte verkade så svårt som hon hade trott. Cornelia Jismyr lyfter att det var bra att det inte bara fanns representanter från högskolor och universitet som fanns på plats för att informera.

För eleverna finns det nu mycket att tänka på inför framtiden och förhoppningsvis har de fått svar på några av sina frågor.

Cornelia Jismyr, Hugo Axelsson och Emma Lindwall är nöjda med årets lokala utbildningsmässa