De var på APL utöver det vanliga

Efter fem veckors praktik i Oxford är nu Viktor Karlsson, Maja Ljunggren, Wilhelm Viberg, Daisy Filmby Pilotti, Wendela Josefsson och Mia Richter tillbaka och berättar om sina erfarenheter.

I Handel- och administrationsprogrammets klassrum sitter eleverna bänkade för att lyssna på klasskompisarna som redovisar om hur det varit under den arbetsplatsförlagda läroperiod (APL). För sex elever i klassen sticker upplevelsen ut en smula. Viktor Karlsson, Maja Ljunggren, Wilhelm Viberg, Daisy Filmby Pilotti, Wendela Josefsson och Mia Richter har varit iväg i Oxford där de under fem veckors tid fått erfara hur det är att arbeta på Primark.
– Det var kul att få chansen att se hur det är att arbeta på en så stor affär, vilket man inte kan på samma sätt på hemmaplan, säger Viktor Karlsson.

Eleverna är glada över att fått möjligheten att få åka iväg under sin praktikperiod. En erfarenhet som gjort att de känner sig mer redo för arbetslivet.
– För varje APL-period känner man sig mer förberedd på att komma igång med att arbeta och på Primark fick man se hur annorlunda det kan vara i ett annat land. Hierarkin var mycket tydligare i England, berättar Wilhelm Viberg.
–Även hur man förhåller sig till kundbemötande såg annorlunda. Att vara väldigt artig är viktigt, tillägger Mia Richter.

Att få åka till England bjöd på en bra språkutveckling när det kommer till engelskan. De är alla överens om att få träna englska har varit mycket positivt.
– Det var jättebra för jag känner att jag utvecklats mycket när jag fått prata så mycket engelska, berättar Wendela Josefsson.

Oxfords stadsliv var en spännande del av APL-perioden. Staden var mysig och de träffade många unga som var där och arbetade eller pluggade. Efter jobbet gick man ut tillsammans med kollegorna, något som de tyckte var trevligt. Att åka iväg till ett annat land för att göra en del av sin APL är något de alla rekommenderar.
– Får man chansen så ska man verkligen passa på, säger Maja Ljunggren.