De underhöll på torsdagskvällen

Torsdagen den 8 mars kunde allmänheten komma till Holavedsgymnasiet för att njuta av tre intressanta föreläsningar vid HED Talks andra omgång. På scen fanns Leif Risberg, Åsa Scharff och Hampus Östh Gustafsson som föreläste om sina specialområden.

För andra året bjuder Holavedsgymnasiet in allmänheten för att få möjlighet att lyssna till talare knutna till Holavedsgymnasiet. Tyvärr kunde Amanda Malmberg och Emma Lindwall inte närvara för att berätta om sitt integrationsprojekt inom TAMAM.

Först ut på scen var Leif Risberg, lärare i svenska och historia. Han berättade om den Stora Apstriden i Ydre under 60-talet, en debatt kring morderniseringen av skolan som drevs till sin spets när föräldrar i Norra Vi protesterade mot skolböcker som redovisade Darwins teorier om att människan härstammar från aporna. Leif har i sin och systerns bok analyserat varför detta blev så uppmärksammat av svensk press. Han minns själv tillbaka till sin barndom i Ydre då ydrebor retsamt kunde bli kallade för Ydreapor.

Åsa Scharff, lärare i media och tyska var kvällens andra talare och lyfte en stor fråga: Vad är lycka och var hittar man den? I sin föreläsning gick Åsa in på hur man definierar lycka och berättade mer om den forskning som bedrivs inom psykologin kring lycka. Här passade hon på att slå hål på myter om att pengar och materiella ting gör oss lyckliga. Publiken fick även sju tips om hur man kan uppnå lycka enligt den senaste forskningen.

Sist ut var Hampus Östh Gustafsson som är före detta elev på Holavedsgymnasiet. Hampus tog studenten 2008 och har sedan dess ägnat sig åt historiestudier. Han är doktorand vid Uppsala Universitet på Institutionen för idé- och lärdomshistoria. Han guidade publiken genom människors förhållningssätt till historia genom tiderna. Han förklarade hur historia fortsätter vara av relevans då vi människor hela tiden ställer nya frågor till det förflutna. Hampus menar även att det finns en fara att stirra sig blind på nuet och framtiden om man inte tittar tillbaka på det som hänt.