Det blev ett kärt återseende

Under veckan som gått har Holavedsgymnasiet gästats av elever från Skolan för Ekologi och Trädesign i Sarajevo. Det blev en intensiv vecka med många intressanta möten och studiebesök.

Under fredagen förra veckan landade de bosniska eleverna och lärarna från Skolan för Ekologi och Trädesign i Sverige. Under fem intensiva dagar skulle de arbeta tillsammans med elever på Holavedsymnasie kring ett projekt rörande demokrati och mänskliga rättigheter.
– Det är roligt att få komma hit till Holavedsgymnasiet och jobba med det här projektet då jag själv undervisade i demokratiska frågor när jag jobbade som lärare, berättar Muamer Muratovic som är rektor för Skolan för Ekologi och Trädesign.

Med på resan fanns även lärarna Nusreta Hrustic och Adnan Bilajac tillsammans med femton elever. Det är inte första gången Holavedsgymnasiet fått ta emot besök från den bosniska skolan. 2014 besökte lärare från Holavedsgymnasiet Skolan för Ekologi och Trädesign för att diskutera hur man kunde arbeta med ett gemensamt projekt. Tack vare pengar som Catarina Månsson sökt från Olof Palmes stiftelse kunde utbytet bli möjligt. 2015 gick första resan där även elever från Holavedsgymnasiet fick åka. Det blev en resa som gjorde avtryck. Eleverna hade läst på om Bosnienkriget och fick besöka viktiga landmärken från kriget i Bosnien.
– Det vi hade läst om blev plötsligt mycket mer levande och påtagligt, berättar Calle Hedemo som går Samhällsvetenskapsprogrammet.

Calle är en av de svenska eleverna som fick åka till Sarajevo tidigare i år. För honom och många av hans klasskompisar blev det ett kärt återseende när lärarna och eleverna från Bosnien kom till Holavedsgymnasiet.
– Ja, vi fick möjligheten att lära känna Calle när han och hans klasskompisar kom ner och besökte oss. Så det var kul att få ses igen, berättar Dalila Jamak som studerar ekologitekniker.
Demir Sadikovic som läser CNC-programmering håller med, det har varit en rolig och spännande resa tycker de båda.
– Det är så annorlunda här i Sverige. Jag tycker att Sverige är väldigt vackert. Skog har vi hemma i Bosnien men, när vi var i Vadstena och såg sjön Vätterna var det en fantastisk upplevelse! säger Demir.
– För eleverna som fått vara med i projektet har det varit så värdefullt. De har fått lära sig om varandras länder och kulturer. Så har de ju dessutom fått vänner för livet, säger Adnan Bilajac.

Besök vår Facebooksida för att se fler bilder från besöket.