Det blev en klimatdag till trots

Under fredagen den 17 december fick eleverna som går andra året på Holavedsgymnasiet ta del av Arne Müllers föreläsning om Norrlandsparadoxen, delta i workshop om matsvinn och gå tipspromenad.

Del av ett större projekt

I samarbete med Tranås Naturskyddsförening har lärare på Holavedsgymnasiet dragit igång ett större projekt kring klimatfrågor. Tidigare under hösten har man på skolan kört igång ett stipendieprojekt där eleverna i årskurs 2 kan vinna fina priser genom at skicka in sin lösning på ett klimatproblem. Här ska eleverna presentera sin idé på ett så kreativt sätt som möjligt.

Blev nerbantad på grund av pandemin

Som en del i projektet har flera lärare planerat en klimatdag där eleverna skulle få ta del av flera föreläsningar och workshops. När smittotalen ökade fick lärarna tänka om och istället för en fullspäckad dag så blev det koncentrerat till en förmiddag.
– Planen är att vi kommer att satsa på en klimatdag i större skala i vår. Vi hade många spännande aktiviteter inplanerade, men de får vi ta när smittalen har gått ner, förklarar Kjell Johansson.

En förmiddag i klimatets fotspår

Eleverna i årskurs två fick en förmiddag som för en del blev en ögonöppnare och för andra bekräftelse på det de redan kände till sen tidigare. Det blev en tipspromenad där eleverna fick kolla vad de vet om klimatpåverkan och en workshop om matsvinn. Eleverna fick även ta del av den digitala föreläsningen med Arne Müller som talade om Norrlandsparadoxen där han lyfter exploateringen av glesbebyggelsen i norr medan aktörer i storstäderna drar in storkovan och även om den klimatpåverkan som gruvindustrin har.

En viktig påminnelse

Det blev en tankeväckande dag även om eleverna känner till en del om vår klimatpåverkan.
– Jag är nog ganska insatt redan, men jag tycker att det är bra att man pratar om matsvinn när folk kastar så mycket mat, säger Elin Selinder som går andra året på Samhällsvetenskapsprogrammet.
Hennes kompis Ida Hoffman håller med och tycker att det var bra att de fick se videor på hur det ser ut i andra delar av världen och hur mycket mat som faktiskt kastas.
– Jag tänker redan på min klimatpåverkarn, men jag tror att man behöver fundera på vad och hur man handlar, säger Ida Hoffman.
Klara Hübsch och hennes klasskompisar som går andra året på Naturvetenskapsprogrammet tycker att klimatdagen är ett tacksamt inslag i plugget.
– Det är bra! Jag tycker att det är skönt att få göra nått annat än våra vanliga lektioner, säger Klara Hübsch.