OSkar Philipsson och Jonathan Samuelsson

Delad förstaplacering i länet i Matte-SM

Eleverna som deltog i Matte-SM kammade hem en delad förstaplacering i länet. Jonathan Samuelsson i NA14 blev skolmästare på Holavedsgymnasiet och Oskar Philipsson i NA15 tog hem andraplaceringen.

Den 27 september deltog 14 elever från Holavedsgymnasiet i Skolornas Matematiktävling. Frågorna var svåra tankenötter att knäcka, men Holavedsgymnasiets elever lyckades placera skolan på en delad första placering i länet. I landet kom Holavedsgymnasiet på en 42:a plats. Jonathan Samuelsson tog hem Skolmästartiteln och Oskar Philipsson kom på en hedrande andraplacering på skolan.

När Jonathan och Oskar får frågan om provet var svårt brister båda ut i skratt när Jonathan spontant svarar att det var jättelätt. De inflikar snabbt att så inte alls var fallet.
   – Det var verkligen svårt. Frågorna var inte direkt några standardfrågor som man kan få på ett vanligt matteprov, säger Jonathan Samuelsson.
   Oskar Philipsson håller med. Frågorna som kom på detta provet handlar väldigt mycket om problemlösning där det gäller att hitta vägen för att komma fram till resultatet.
   – Man måste pröva sig fram och hitta metoden, förklarar Oskar.
   Killarna diskuterar frågornas karaktär och säger att i tävlingen gäller det att slå ihop allt man lärt sig i på mattelektionerna genom åren för att klara av frågorna. Även om de fick fem timmar på sig att lösa sex frågor så blev tiden knapp berättar Jonathan och Oskar.

Matematiklärarna var nöjda med resultatet, och mycket glada över att det var så många elever som ville delta i tävlingen. Uppslutningen kring tävlingen var bättre än på många år, men de ser även möjligheter att förbättra elevernas chanser till nästkommande år.
   – Vi hoppas på att kunna lägga in tillfällen på schemat där elever som vill vara med och tävla kan få chansen att träna på problemlösningar av denna karaktär, säger Michael Thors som undervisar i matematik och är ämnesansvarig.
   Jonathan Samuelsson och Oskar Philipsson tycker att det kan vara en bra idé och att detta kan ge ännu bättre resultat vid nästa års tävling.

Bakre raden fr.v. Elin Gustavsson, Anders Berg, Alexander Ekström, Simon Axelsson, Lukas Söderholm, Edvin Jämting, Markus Nilsson, Pether Fransson och Michael Thors. Främre raden fr.v. Anna-Lena Bäckström, William Jacobsson, Jonathan Samuelsson, Oskar Philipsson, Simon Carlswärd och Julia Klint