De känner att de är på helt rätt spår

Olivia Malmberg och Sikandar Ali Javari går sista året på Vård- och omsorgsprogrammet. I fredags förra veckan besökte de Forskar Fredag på Höglandssjukhuset i Eksjö. Besöket gav dem en känsla att de var på helt rätt spår.

Den 27 september gick färden för VO17 till Höglandssjukhuset i Eksjö. Där skulle eleverna få lyssna på Forskar Fredagens föreläsningar och ta del av den forskning som bedrivs på Höglandssjukhuset.
– Det var intressant och det var en hel del som man inte kände till sen tidigare. Det var bra att vi fick se att det inte bara läkare som bedriver forskning utan även sjuksköterskor, berättar Sikandar som går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet.
Olivia Malmberg som går i samma klass håller med om att det var intressant och en hel del nytt.
– Jag hade faktiskt ingen aning om att muskler kunde dö på det viset som forskaren berättade om. Vi fick se bilder på hur det kunde se. Väldigt coolt och fascinerande, säger Olivia.
Hon erkänner att det kan låta lite tokigt att man tycker att det är häftigt att se en bild på en död muskel, men hon tycker att människokroppen och musklerna är väldigt spännande.

VO17 på Höglandssjukhusets Forskar-Fredag Foto: Camilla Vernersson

Efter Forskar Fredags föreläsningar fick klassen besöka Intensivvårdsavdelningen, IVA.
– På föreläsningar var det klasser från flera olika skolor men på IVA var det bara vi från Holavedsgymnasiet, berättar Amanda.
Både Sikandar och Olivia är rörande överens om att detta var den mest intressanta delen av studiebesöket. På IVA fick de följa en sjuksköterska som berätttade om sitt arbete och demonstrerade på en uppkopplad docka.
– Det var häftigt när man märkte att vi hängde med på vad det var hon förklarade. Nu har man lärt sig termer för instrument och ingrepp, säger Olivia.

VO17 på studiebesök på Intensivvårdsavdelningen. Foto: Camilla Vernersson

Hösten 2017 startades Vård- och omsorgsprogrammet upp på Holavedsgymnasiet. Olivia Malmberg och Sikandar Ali Javari var båda med från starten. De känner sig nöjda över att Vård- och omsorgsprogrammet fanns som valmöjlighet.

– Det känns rätt att gå programmet. Jag är nöjd med mitt val och vill plugga vidare till sjuksköterska efter gymnasiet, berättar Sikandar.
Olivia är inne på samma spår.
– Jag ångrar mig inte. Det här är verkligen det jag vill jobba med i framtiden! säger Olivia.