De har sommarjobben fixade

Nu är det hög tid att leta sommarjobb för dem som tänker att det kan vara bra med en förstärkning i kassan till sommaren, för andra är den frågan redan löst. De flesta elever på Industritekniska programmet har sommarjobbet fixat.

Det är full fart i verkstaden på Industritekniska programmet när eleverna som går sitt sista år på Holavedsgymnasiet har sin yrkesdag. Trots att det är full fart så hinner de med att både skämta och att diskutera det jobb som de just håller på med. Det är en god sammanhållning i klassen och de är överens om att det är en bra utbildning att gå, framför allt när det kommer till jobbutsikterna efter gymnasiet. Även om de tar studenten så är det först sommarjobb som gäller, sedan är det fast anställning som hägrar.
– Bara man visar framfötterna och sköter sig när man är ute på APL, så är det inget svårt att hitta jobb, säger Filip Larsson.
I sommar jobbar han på Bosch Thermoteknik. Det är andra gången som han är där och sommarjobbar och utöver sommarjobbet har han även gjort del av sin APL på företaget.
– Det är gött med lite inkomster, så det inte bara blir utgifter i sommar, skämtar Filip.

För många blir sommarjobbet ett avbrott från studierna, något som är annorlunda och inte hänger samman med gymnasiestudierna, men för eleverna på Industritekniska programmet blir sommarjobbet många gånger en arbetslivserfarenhet kopplad till utbildningen.
– Jag kommer att vara på Strömsholmen och arbeta med CNC. Jag har varit där innan och då var det lärorikt och bra! berättar Emir Muratovic.
Johannes Nilsson som kommer att arbeta på Melin & Carlsson ser precis som Emir fördelarna med att sommajobba inom utbildningsområdet.
– Jag kommer både jobba med CNC och montering. Det känns bra, för då får man följa hela produkten och få en känsla för det, säger Johannes.

På programmet är Filip, Emir och Johannes är långt ifrån ensamma om att ha jobb till sommaren utan förklarar att göra ett bra jobb under APL-perioden resulterar i jobb. Enligt eleverna är det inte ovanligt att APL-företagen frågar om de kan jobba under sommaren.
– Det är ju alltid skönt att ha jobb. Det blir lite enklare att leva, konstaterar Melwin Afzelius som i sommar jobbar på Strömsholmen. Efter två APL-perioder och en kommande var det inget svårt att fixa sommarjobbet.

Vill du läsa mer om Industritekniska programmet? Läs här!

(På bilden fr.v. Erik Stenlund, Albin Unér Sandahl, Amir Hassan, Melwin Afzelius, Albin Pettersson, Johannes Nilsson, Lukas Johansson, Filip Larsson, Linus Klingstedt, Albin Wrigell, Emir Muratovic, Olle Swärd och Joel Karlsson. Foto: Anita Berlin)